Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Trnava v súťaži o Zlaté vedro prvenstvo neobhájila, klesla o 10 miest

Hviezdoslavova ulica v Trnave, archívna snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Prvé ocenenie Zlaté vedro získala Trnava za rok 2012 s primátorom Vladimírom Butkom a naposledy za rok 2018 s primátorom Petrom Bročkom.

Trnava 14. júla (TASR) – Mesto Trnava, šesťnásobný laureát ocenenia Zlaté vedro, ktoré udeľuje Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť mestám a obciam za riešenie podnetov v rámci projektu Odkaz pre starostu, v tomto roku svoje prvenstvo neobhájilo. V kategórii riešenia podnetov sa umiestnilo až na 11. mieste, v kategórii komunikácie na šiestom mieste. Vyplýva to z rebríčka, ktorý zverejnil inštitút v súvislosti s utorkovým odovzdávaním ocenení za rok 2019.

Prvé ocenenie Zlaté vedro získala Trnava za rok 2012 s primátorom Vladimírom Butkom a naposledy za rok 2018 s primátorom Petrom Bročkom. V roku 2019 cez web Odkaz pre starostu prišiel na trnavskú radnicu tretí najvyšší počet podnetov z hodnotených miest v kategórii nad 20.000 obyvateľov. No kým víťazná Žilina z 2455 podnetov od občanov vyriešila 802 a v kolónke neriešené má nulu, Trnava pri 1450 podnetoch eviduje 520 vyriešených a takmer rovnaký počet, 506 neriešených podnetov.

Hovorkyňa mesta Veronika Majtánová v reakcii pre TASR uviedla, že Trnava sa v hodnotení inštitútu dlhodobo držala na najvyšších priečkach pre kvalitu komunikácie s občanmi a zároveň množstvo podnetov, ktoré radnica dokázala úspešne vyriešiť. "Práve vysoký počet požiadaviek na portáli bol dôvodom, prečo sme v roku 2016 na mestskom úrade vytvorili referentskú pozíciu venovanú výhradne tejto agende. Po personálnych zmenách a odchode daného zamestnanca sme momentálne v prechodnom období. Administráciu a riešenie podnetov dočasne zastrešuje popri ostatných pracovných povinnostiach iné pracovisko," vysvetlila. Ako dodala, stále sa snažia "v maximálnej miere a v čo najkratšom čase podnety riešiť, je však pochopiteľné, že v rámci personálnych a časových kapacít nie je možné venovať sa jednotlivým požiadavkám tak intenzívne".

"Naším záujmom je komunikovať s občanmi prostredníctvom portálu i naďalej a zlepšovať život v našom meste aj na základe ich podnetov, preto pripravujeme výberové konanie na opätovné obsadenie pozície referenta Odkazu pre starostu," doplnila hovorkyňa. Na radnici veria, že sa v krátkom čase podarí prvenstvá obhájiť.