Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Trnavská univerzita udelila čestný doktorát rabínovi A. Skorkovi

Na archivnej snímke je budova Trnavskej univerzity a busta profesora Antona Hajduka v Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Rabín Skorka v súčasnosti pôsobí ako hlavný výskumník pre židovské štúdiá a židovsko-katolícke vzťahy na Georgetownskej univerzite v americkom Washingtone, je osobným priateľom pápeža Františka.

Trnava 11. mája (TASR) – Trnavská univerzita (TU) v Trnave udelila v závere akademického roka 2022/2023 čestný doktorát významnému biofyzikovi, rabínovi Abrahamovi Skorkovi. Titul si prevzal na slávnostnom zasadnutí akademickej obce a pozvaných hostí v stredu (10. 5.), informoval PR TU Matúš Demko.

Ako doplnil, TU je podporovateľkou židovsko-kresťanského dialógu, od roku 2016 ponúka vzdelávací program Otvárame dvere. Udelením čestného doktorátu pokračuje vo svojich teologických, kultúrnych a spoločenských aktivitách v židovsko-kresťanských vzťahoch a upozorňuje na väčšiu úlohu dialógu vo vzájomnom spolunažívaní.

Rabín Skorka v súčasnosti pôsobí ako hlavný výskumník pre židovské štúdiá a židovsko-katolícke vzťahy na Georgetownskej univerzite v americkom Washingtone, je osobným priateľom pápeža Františka. Má dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v Latinskej Amerike, v rokoch 1996 - 2008 a 2010 - 2017 pôsobil ako rektor a profesor židovského a rabínskeho práva v Latinskoamerickej rabínskej škole v Buenos Aires. V slovenčine mu vyšiel spoločný rozhovor s pápežom O nebi a zemi.

"Profesor Skorka nám pripomenul, že dialóg znamená postaviť sa na miesto toho druhého. Dialóg nás vedie k empatii. Keby sme dokázali porozumieť druhým, nestávalo by sa toľko zlých vecí, akými sú vojny, násilie či iné prejavy extrémizmu," uviedol prorektor TU Miloš Lichner. Počas udelenia čestného doktorátu vystúpil Skorka s hlavnou prednáškou Hľadanie Boha.