Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Trump nazval saudskoarabského korunného princa priateľom

Na archívnej snímke saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Foto: TASR/AP

Trump na schôdzke pochválil Salmána za jeho úsilie o modernizáciu kráľovstva vrátane otázky práv žien. Chválil aj boj Saudskej Arábie proti terorizmu.

Osaka 29. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa v sobotu na summite krajín skupiny G20 v japonskej Osake stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom a nazval ho "priateľom". Ešte pred schôdzkou Trump na otázky novinárov, či sa pred Salmánom zmieni o vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, nereagoval, informovali agentúry AFP a DPA.

Trump na schôdzke pochválil Salmána za jeho úsilie o modernizáciu kráľovstva vrátane otázky práv žien. Chválil aj boj Saudskej Arábie proti terorizmu.

"Všetky peniaze, ktoré išli skupinám, ktoré sa nám nepáčia, ktoré nie sú dobré, ste zastavili,"
povedal Trump a poznamenal, že Saudská Arábia bola obvinená z podpory teroristických skupín.

Chášukdžího zabili vlani 2. októbra saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom meste Istanbul. Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.

V Saudskej Arábii zároveň súdia za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a pre päť z nich žiada prokuratúra trest smrti.

Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.

Trump je kvôli Chášukdžího vražde nahnevaný - bin Salmána z nej však neviní



Americký prezident Donald Trump v sobotu na summite krajín skupiny G20 v japonskej Osake povedal, že čo sa týka vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, je "nesmierne nahnevaný". Zároveň však z nej neobvinil saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump uviedol, že je "nesmierne nahnevaný a nešťastný". Dodal však, že "nikto neukazuje prstom" na korunného princa bin Salmána.