Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

USA so spojencami vyzvali na zastavenie vojenskej pomoci Mjanmarsku

Na archívnej snímke z 26. februára 2021 japonský novinár Juki Kitazumi s rukami hore v sprievode polície počas príchodu na policajnú stanicu v Rangúne. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že súčasná situácia v krajine, ktorú zdokumentoval osobitný spravodajca OSN, vyvoláva "obavy z hrozby násilia v budúcnosti".

Washington 26. novembra (TASR) - Spojené štáty spolu so šiestimi spojencami v piatok vyzvali vojenskú juntu v Mjanmarsku, aby ukončila násilnosti, a na ostatné krajiny naliehali, aby neposielali vojenskú pomoc Rangúnu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Opakujeme, že sme vážne znepokojení v súvislosti so správami o pokračujúcom porušovaní a zneužívaní ľudských práv zo strany mjanmarských bezpečnostných síl po celej krajine," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré okrem USA podpísali aj Británia, Austrália, Kanada, Nový Zéland, Nórsko a Južná Kórea.

"Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby pozastavilo armáde podporu a zastavilo dodávky zbraní", ako aj akúkoľvek "technickú pomoc" mjanmarským jednotkám, píše sa vo vyhlásení.

Zmienených sedem krajín sa v ňom odvolalo na "dôveryhodné správy o sexuálnom násilí a mučení, najmä v Čjinskom štáte" na západe Mjanmarska, ako aj v centrálnej Sagainskej a Magwejskej oblasti.

Krajiny vyjadrili znepokojenie nad "obvineniami z hromadenia zbraní a útokov vrátane ostreľovania a náletov, používania ťažkých zbraní a nasadenia tisícov vojakov" v zdanlivých "protiteroristických operáciách, ktoré majú neprimeraný vplyv na civilistov".

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že súčasná situácia v krajine, ktorú zdokumentoval osobitný spravodajca OSN, vyvoláva "obavy z hrozby násilia v budúcnosti". "Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby spolupracovalo na predchádzaní budúcich zverstiev v Mjanmarsku," dodali štáty.

V Mjanmarsku prebehol 1. februára vojenský prevrat. Moc k krajine prevzala armáda, ktorá zosadila a zadržala predstaviteľov civilnej vlády. Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa OSN usmrtili už vyše 1000 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a ďalšie tisíce ľudí zadržali.