Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Berlíne zadržali Sýrčana podozrivého z vojnových zločinov a vraždy

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Zadržaný Sýrčan je podozrivý, že v marci 2014 vystrelil z protitankovej zbrane granát do civilistov, ktorí čakali na potravinové balíky Organizácie Spojených národov.

Berlín 4. augusta (TASR) - Muža podozrivého z vojnových zločinov, sedemnásobnej vraždy a ublíženia na tele zadržali v stredu na príkaz Spolkovej prokuratúry v nemeckej metropole Berlín. Spomínaných zločinov sa dopustil v Sýrii, informuje agentúra DPA.

Zadržaný Sýrčan je podozrivý, že v marci 2014 na jednom z námestí sýrskeho hlavného mesta Damask vystrelil z protitankovej zbrane granát do davu ľudí, pričom zahynulo najmenej sedem osôb a najmenej tri ďalšie vrátane šesťročného dieťaťa utrpeli ťažké zranenia.

Išlo o civilistov, ktorí čakali na potravinové balíky Organizácie Spojených národov určené pre palestínskych utečencov. Obvinený Sýrčan bol vtedy členom zoskupenia Hnutie za slobodnú Palestínu, informovala prokuratúra sídliaca v Karlsruhe. Predtým pôsobil v Ľudovom fronte za oslobodenie Palestíny (PFLP). Tieto ozbrojené milície z poverenia sýrskeho režimu kontrolovali časť Damasku, v ktorej sa nachádzal palestínsky utečenecký tábor.

Krajinská kriminálna polícia v Berlíne prehľadala v stredu aj byt tohto 54-ročného Sýrčana. Vyšetrovací sudca Spolkového súdneho dvora má v priebehu dňa rozhodnúť, či pôjde vo väzby.