Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

V Británií zasadal tribunál vyšetrujúci zaobchádzanie Číny s Ujgurmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obvinenia vznesené voči Čínskej ľudovej republike sú vážne, povedal predseda tzv. tribunálu Geoffrey Nice pri otvorení tohto štvordňového zasadnutia.

Londýn 5. júna (TASR) - Britský orgán zložený z advokátov a ľudskoprávnych expertov, ktorý vyšetruje zaobchádzanie čínskych úradov s tamojšou menšinou Ujgurov, si v piatok vypočul svedectvá o mučení a hromadných znásilneniach. Peking tento tzv. ujgurský tribunál odsúdil za "lživé očierňovanie".

Ako píše agentúra AFP, jeden svedok pre tento panel expertov opísal mizerné podmienky a brutalitu v táboroch v autonómnej oblasti Sin-ťiang, ako aj osud jednej ženy, ktorá údajne zahynula po nútenej sterilizácií.

Takzvaný ujgurský tribunál pozostáva z deviatich členov vrátane právnikov a odborníkov na ľudské práva. Piatkové zasadnutie je prvé z dvoch, na ktorých základe vypracuje správu o tom, či Čína pácha na tejto moslimskej menšine genocídu. Správa by mala byť zverejnená v decembri tohto roka, píše AFP.

"Obvinenia vznesené voči Čínskej ľudovej republike sú vážne," povedal predseda tzv. tribunálu Geoffrey Nice pri otvorení tohto štvordňového zasadnutia. Viaceré obvinenia súvisia s porušovaním Všeobecnej deklarácie ľudských práv, priblížil.

Čína označila "ujgurský tribunál" za "stroj na výrobu klamstiev" a na jeho členov uvalila sankcie.

Ako pripomína AFP, tento panel expertov bol zriadený na žiadosť Svetového ujgurského kongresu, ktorý reprezentuje Ujgurov žijúcich v exile a lobuje za to, aby medzinárodné spoločenstvo zakročilo voči Číne.

Čínske úrady držia v oblasti Sin-ťiang v táboroch najmenej milión Ujgurov a príslušníkov ďalších prevažne moslimských etník, tvrdia ľudskoprávne organizácie, ktoré Čínu obviňujú z násilnej sterilizácie žien a zavádzania nútených prác. Peking obhajuje svoje kroky v Sin-ťiangu tvrdením, že detenčné zariadenia sú nevyhnutné v boji proti terorizmu a náboženskému extrémizmu.