Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Centrum cystickej fibrózy pre dospelých v Košiciach má nové prístroje

Na snímke realizovanie diagnostiky cystickej fibrózy na novom prístroji fungujúcom na tzv. potnom teste. Foto: TASR Diana Semanová

Niekoľko prístrojov zakúpili v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou.

Košice 9. septembra (TASR) – Diagnostický prístroj na takzvaný potný test, ako aj bodyanalyzátor získalo Centrum cystickej fibrózy (CF) pre dospelých v Košiciach. Na dobu neurčitú im ich zapožičala Slovenská asociácia cystickej fibrózy.

Ako uviedla jej predsedníčka Katarína Štěpánková, niekoľko prístrojov zakúpili v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou. Dva z nich vo štvrtok odovzdali práve v uvedenom centre v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice. „Jeden je prístroj Macroduct, je to najmodernejší prístroj na diagnostiku CF, využíva tzv. potný test – je to neinvazívny, veľmi jednoduchý a časovo nenáročný test,“ povedala pre TASR. Podľa jej slov sú potné testy „zlatým štandardom diagnostiky CF“.

Prednosta Kliniky pneumológie a ftizeológie UNLP Pavol Joppa pripomenul, že na diagnostiku doposiaľ využívali staršiu verziu prístroja, ktorá neumožňovala okamžitú analýzu. Podľa neho bude teraz diagnostika rýchlejšia aj kvalitnejšia.

Druhým prístrojom je tzv. telesný analyzátor. Ide o diagnostickú váhu, pričom aj na základe jej vyhodnotenia možno správne určiť potrebnú výživu pacienta. Štěpánková spresnila, že CF okrem dýchacej sústavy negatívne ovplyvňuje aj tráviacu sústavu. „Títo pacienti majú často problém s podváhou, je potrebné sledovať ich telesné zloženie,“ dodala.

Na snímke bodyanalyzátor, ktorý Centru cystickej fibrózy (CF) pre dospelých v Košiciach na dobu neurčitú zapožičala Slovenská asociácia cystickej fibrózy.
Foto: TASR Diana Semanová


Na Slovensku starostlivosť o pacientov s CF poskytuje šesť zdravotníckych zariadení, v ktorých sú centrá cystickej fibrózy. V tom košickom v rámci UNLP sa lieči okolo 50 ľudí, čo je oproti uplynulým zhruba desiatim rokom výrazný nárast. Na celom Slovensku je zaregistrovaných 336 pacientov s CF, z toho je 201 dospelých a 135 detí.