Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V Iráne popravili novinára, ktorý podporoval protesty

Na archívnej snímke novinár a predstaviteľ exilovej opozície Rúholláh Zam. Foto: TASR/AP

Rúholláh Zam žil pod prísnou ochranou vo Francúzsku, vlani ale iránske revolučné gardy oznámili, že ho vlákali naspäť do vlasti a zatkli.

Teherán 12. decembra (TASR) - Iránske úrady popravili v sobotu novinára Rúholláha Zama, ktorý bol dôležitou postavou protivládnych protestov v Iráne v roku 2017. Informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa správy iránskych štátnych médií.

K poprave obesením došlo v sobotu ráno, len niekoľko dní po tom, ako trest smrti pre novinára potvrdil iránsky Najvyšší súd.

Novinár Rúholláh Zam (42), predstaviteľ iránskej exilovej opozície, žil pod prísnou ochranou vo Francúzsku. Vlani v októbri iránske revolučné gardy oznámili, že ho vlákali naspäť do vlasti a zatkli.

Iránsky súd ho v júni 2020 usvedčil z trestných činov súvisiacich so špionážou a snahou o zvrhnutie vlády. Podľa Teheránu bol Zam riadený francúzskymi tajnými službami.

Rúholláh Zam počas protestov spred troch rokov vytvoril komunikačný kanál na sieti Telegram a webový portál, ktoré demonštrujúci spolu používali na organizovanie zhromaždení a šírenie kompromitujúcich informácií o predstaviteľoch iránskeho islamského režimu.

Protesty z konca roku 2017, ktorých prvotným spúšťačom boli rastúce ceny potravín, získali postupne politický rozmer a stali sa najväčšími v Iráne od povolebných nepokojov v roku 2009. Podobné masové protestné hnutie zasiahlo Irán aj vlani v novembri.