Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Kolumbii zahynuli štyria vojaci po útoku kartelu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útok na dve armádne vozidlá v noci na utorok v departmente Antioquia na severozápade Kolumbie, uskutočnený s výbušninami, mal byť odvetou za chytenie najhľadanejšieho obchodníka s drogami.

Bogota 26. októbra (TASR) - Štyria kolumbijskí vojaci zahynuli pri útoku, ktorý podľa utorkového vyhlásenia tamojšej armády podnikla zločinecká organizácia Clan del Golfo v odvete za víkendové zatknutie svojho vodcu, informovala agentúra AFP.

Útok na dve armádne vozidlá v noci na utorok v departmente Antioquia na severozápade Kolumbie, uskutočnený s výbušninami, bol "odvetou za chytenie najhľadanejšieho obchodníka s drogami", povedal armádny generál Juvenal Díaz.

Pri druhom incidente v tom istom departmente prepadol Clan del Golfo vojenskú jednotku. Jeden vojak utrpel zranenia, ktorým neskôr podľahol. Armáda však neuviedla, kedy sa stal tento útok.

V departmente Antioquia bol v rámci rozsiahlej spoločnej akcie polície, letectva a armády zatknutý aj najhľadanejší kolumbijský drogový bos, 50-ročný Dairo Antonio Úsuga, prezývaný Otoniel.

Tento šéf drogového kartelu Clan del Golfo bol zatknutý v regióne Urabá ležiacom na severozápade krajiny neďaleko hraníc s Panamou, uviedol v sobotu večer kolumbijský prezident Iván Duque.

Zatknutie Úsugu označil na tlačovej konferencii v Bogote za "najťažšiu ranu obchodníkom s drogami v našej krajine v tomto storočí" a prirovnal ju k akcii, ktorá viedla v roku 1993 k zabitiu drogového bosa Pabla Escobara.

"Otoniel bol najobávanejší drogový bos na svete, vrah policajtov, vojakov a miestnych aktivistov," povedal Duque. Jeho zatknutie znamená "koniec Clan del Golfo". Duque zároveň vyzval zvyšných členov klanu, aby sa vzdali, inak "pocítia celú váhu zákona".

USA vypísali za dolapenie Úsugu odmenu päť miliónov dolárov. Okrem obchodovania s drogami je obvinený aj z vraždy, vydierania a únosu. Predpokladá sa, že kartel Clan del Golfo je zodpovedný za pašovanie drog, najmä kokaínu, do Strednej a Severnej Ameriky.

Úsuga prevzal vedenie klanu po svojom bratovi Juanovi de Diosovi, ktorého zabila polícia v roku 2012. Narodil sa v chudobnej rodine a bojoval v radoch Ľudovej oslobodzovacej armády (EPL), marxistickej partizánskej skupiny, ktorá sa demobilizovala v roku 1991. Neskôr sa však vrátil k ozbrojenému boju a pridal sa ku krajne pravicovým polovojenským skupinám. Mnohé z nich boli demobilizované v roku 2006 na podnet bývalého pravicového prezidenta Álvara Uribeho.