Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V štáte Michigan potvrdili víťazstvo Bidena

Na archívnej snímke z 10. novembra 2020 víťaz prezidentských volieb v USA Joe Biden hovorí v americkom Wilmingtone. Foto: TASR/AP

Biden zvíťazil s náskokom takmer 156.000 hlasov pred republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom.

Washington 24. novembra (TASR) - Volební predstavitelia amerického štátu Michigan v pondelok oficiálne potvrdili tamojšie výsledky prezidentských volieb, podľa ktorých v tomto štáte USA zvíťazil demokratický kandidát a novozvolený prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra AFP.

Volebná rada potvrdila konečné výsledky sčítania, podľa ktorých Biden zvíťazil s náskokom takmer 156.000 hlasov pred republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom. Osvedčenie pravdepodobne ukončí Trumpovu snahu o zvrátenie výsledkov volieb v Michigane, jednom z kľúčových štátov, ktoré potrebuje na to, aby bol znovuzvolený, píše AFP.

Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza prezidentských volieb 7. novembra.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

Trump a ďalší členovia Republikánskej strany tvrdia, že pri prezidentských voľbách v došlo k podvodom, dôkazy o tom však nepredložili.