Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V.Bilčík bude tieňovým spravodajcom pre európsky zákon o slobode médií

Na archívnej snímke europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V. Bilčík bol na túto úlohu vybraný spomedzi 39 europoslancov a europoslankýň EPP, ktorí pôsobia vo Výbore Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

Brusel 7. februára (TASR) - Európska ľudová strana (EPP) vybrala v utorok slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu) za tieňového spravodajcu pre európsky zákon o slobode médií (EMFA). Informuje o tom spravodajca TASR.

V. Bilčík bol na túto úlohu vybraný spomedzi 39 europoslancov a europoslankýň EPP, ktorí pôsobia vo Výbore Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). EPP je v tomto volebnom období najsilnejšia politická frakcia v EP.

V rámci novej pozície bude V. Bilčík navrhovať zmeny legislatívy predkladanej Európskou komisiou a zhromažďovať a spracovávať podnety svojich kolegýň a kolegov k budúcemu celoeurópskemu zákonu.

"Tento zákon je mimoriadne dôležitý pre budúcnosť európskej demokracie a je jednou z priorít predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Veľmi si vážim dôveru svojich kolegýň a kolegov, ktorú mi preukázali touto nomináciou," vyhlásil Bilčík pre TASR.

EK v septembri 2022 predložila na posúdenie návrh európskeho zákona o slobode médií (EMFA - European Media Freedom Act). Nový súbor pravidiel na ochranu plurality a nezávislosti médií v EÚ sa bude prerokúvať v Európskom parlamente a pozíciu k nemu musia zaujať aj členské štáty (Rada EÚ).

EMFA obsahuje okrem iného záruky proti politickému zasahovaniu do redakčných rozhodnutí a proti sledovaniu novinárov pomocou špionážnych softvérov. Kladie tiež dôraz na nezávislosť a stabilné financovanie verejnoprávnych médií, na transparentnosť vlastníctva médií a prideľovania štátnej reklamy, na ochranu nezávislosti redaktorov a odhalenie konfliktov záujmov.

EMFA sa bude zaoberať aj otázkou koncentrácie médií a vytvorí novú nezávislú Európsku radu pre mediálne služby, ktorú tvoria národné mediálne orgány. EK prijala aj doplňujúce odporúčanie na podporu interných záruk redakčnej nezávislosti.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)