Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Venezuelská vláda tvrdí, že odrazila pokus o inváziu

Na snímke Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Šéf socialistickej strany Diosdado Cabello oznámil, že počas operácie bolo zabitých osem ľudí a dve osoby zadržané.

Caracas 4. mája (TASR) - Venezuelská vláda v nedeľu oznámila, že odrazila pokus "teroristických žoldnierov" o námornú inváziu, ktorej cieľom bolo zvrhnúť prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa agentúry Reuters vláda uviedla, že bezpečnostné zložky zabili ôsmich útočníkov.

Venezuelský minister vnútra Néstor Reverol v štátnej televízii povedal, že skupina ozbrojencov, pochádzajúca podľa neho z Kolumbie, sa pokúsila pristáť s motorovými člnmi v pobrežnom štáte La Guaira, 32 kilometrov od hlavného mesta Caracas.

Šéf socialistickej strany Diosdado Cabello oznámil, že počas operácie bolo zabitých osem ľudí a dve osoby zadržané.

Podľa Reverola ozbrojenci plánovali vykonať "teroristické útoky", vrátane atentátu na predstaviteľov venezuelského režimu.

Ako pripomenula AFP, Venezuela opakovane obviňuje Kolumbiu z podnecovania pokusov o zvrhnutie Madurovej vlády.

Kolumbijská vláda prezidenta Ivána Duqueho označila Madura za "diktátora".

Opozičný líder Juan Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Nicolása Madura. Ten zvíťazil v sporných prezidentských voľbách v roku 2018, čím zostal vo funkcii na druhé volebné obdobie.

Guaidóa za dočasného prezidenta uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Maduro má na svojej strane venezuelskú armádu, Kubu, Čínu a Turecko.