Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Vláda schválila stratégiu prevencie kriminality do roku 2028

Na snímke dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) počas 148. schôdze vlády SR v Bratislave 19. apríla 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec po rokovaní vlády pripomenul, že koncepcia rieši všetky aspekty prevencie a definuje i rozdeľuje úlohy pre jednotlivé zložky.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Stratégia prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v Slovenskej republike do roku 2028 má pokryť oblasť prevencie kriminality ako celku, zabezpečiť nadrezortnú koordináciu a spoluprácu. Materiál z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda. Obsahuje úlohy pre orgány štátnej správy i odporúčania pre územnú samosprávu a občiansky sektor, ktoré vychádzajú zo šiestich strategických cieľov.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec po rokovaní vlády pripomenul, že koncepcia rieši všetky aspekty prevencie a definuje i rozdeľuje úlohy pre jednotlivé zložky. "Cieľom je zosúladiť medzirezortné aktivity," dodal. Jedna z pripomienok, ktoré sa týkali schválenia materiálu, sa venuje otázke záchytných staníc. "Dohodli sme sa, že spolu s rezortom zdravotníctva budeme o záchytkách, keďže je to citlivá téma, ešte diskutovať," objasnil minister.

K vytváraniu vhodného prostredia pre výchovu, vzdelávanie a trávenie voľného času pre deti a mládež majú prispieť napríklad preventívne aktivity o rizikách v rodinnom prostredí, najmä domácom násilí, týraní, zneužívaní a zanedbávania, alebo kampaň na prevenciu kyberšikany. Dosahy krízových situácií má pomôcť zmierňovať vybudovanie psycho-sociálnych centier aj prevádzka linky podpory pre pedagogických a odborných zamestnancov. Vyriešiť sa má aj pobytový status cudzincov po skončení statusu dočasného útočiska.

Ďalším strategickým cieľom je minimalizácia ziskov z trestnej a inej protispoločenskej činnosti, ktorý sa má napĺňať napríklad zbraňovou amnestiou či opatreniami proti praniu špinavých peňazí. K úlohám zameraným na zvyšovanie ochrany verejných priestorov a pocitu bezpečia patrí vypracovanie návrhu mechanizmu na obnovu činnosti protialkoholických izieb či rôzne preventívne kampane.

Posilnenie dôvery v orgány verejnej moci sa má zabezpečiť napríklad prostredníctvom zvyšovania trestnoprávneho povedomia podľa oblasti pôsobnosti jednotlivých rezortov či vytvorením ďalšieho detenčného zariadenia. Ďalším cieľom je pokrok v prevencii, ktorý sa má dosiahnuť napríklad návrhom systému vzdelávania pracovníkov verejnej a štátnej správy pôsobiacich v tejto oblasti či monitorovaním sociálno-patologických javov v školskom prostredí.