Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Vodca Islamského štátu v provincii Západná Afrika je údajne po smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nigérijská armáda predtým tvrdila, že zabila niekoľkých džihádistických veliteľov.

Abuja 14. októbra (TASR) - Vodca islamistickej skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) abú Musab Barnawí je mŕtvy, oznámil vo štvrtok náčelník generálneho štábu Nigérie Lucky Irabor.

"Môžem vám úradne potvrdiť, že Barnawí je mŕtvy. Také jednoduché. Je mŕtvy a zostáva mŕtvy," povedal novinárom Irabor. Podľa agentúry AFP však neuviedol podrobnosti o tom, ako a kedy Barnawí zomrel. ISWAP neposkytol potvrdenie smrti svojho vodcu. Nigérijská armáda predtým tvrdila, že zabila niekoľkých džihádistických veliteľov ISWAP.

Počas šéfovania Barnawího sa ISWAP stal dominantnou džihádistickou silou v nigérijskom konflikte a často útočil na vojakov v rámci povstania, ktoré si od svojho začiatku v roku 2009 vyžiadalo viac ako 40.000 mŕtvych.

Barnawí je synom Muhammada Júsufa, zakladateľa nigérijskej islamistickej skupiny Boko Haram, ktorý bol zabitý v policajnej väzbe v roku 2009 v nigérijskom meste Maiduguri.

Vodca nigérijskej islamistickej skupiny Boko Haram Abú Bakr Šekau spáchal v máji 2021 samovraždu odpálením výbušnín počas bojov s bojovníkmi z ISWAP. ISWAP sa od Boko Haram odčlenil v roku 2016. Založila ho skupina veliteľov, ktorí nesúhlasili so zabíjaním civilistov.

Od smrti Šekaua bojujú militanti ISWAP proti zvyšným bojovníkom Boko Haram, ktorí odmietli prisahať vernosť ISWAP. Stovky členov Boko Haram sa odvtedy vzdali armáde spolu s rodinami a deťmi.

"Ak by bol Barnawí mŕtvy, jeho smrť nemusí mať na ISWAP príliš veľký vplyv, pretože skupina je štruktúrovaná," citovala AFP bezpečnostného analytika Malika Samuela. "Od rozdelenia v roku 2016 ISWAP prešiel asi piatimi zmenami vedenia, ale skupina si zachovala konzistentnosť pri podnikaní smrtiacich a úspešných útokov proti bezpečnostným silám," dodal.