Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Výdavky na obranu na úrovni 2 % HDP je absolútne minimum, uviedol Naď

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď prichádza na Osobitný kontrolný výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva 23. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

V prípade systému protivzdušnej obrany Patriot Naď uviedol, že sa vyvíjajú rozhovory o prísune štvrtej batérie protivzdušného systému.

Bratislava 23. marca (TASR) – Výdavky na obranu na úrovni dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP) nemôžu byť želaný cieľ, ale absolútne minimum. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády SR minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v súvislosti s otázkou zvýšenia rozpočtových výdavkov na obranu.

"Hovoríme o tomto zvýšení na medzirezortnej a koaličnej úrovni, nie sme ešte na úrovni vládnej," poznamenal minister. Zdôraznil však, že zvýšenie je nevyhnutnosťou a malo by minimálne kopírovať predchádzajúci záväzok SR v rámci zvyšovania výdavkov na obranu, v prvom rade by však malo reflektovať na aktuálnu situáciu a dianie na Ukrajine. "Pre mňa sú dve percentá z pohľadu všetkých spojencov minimom, my sa musíme porovnávať s krajinami, ktoré takisto susedia s Ukrajinou, a tam vidíme, že Rumunsko a pobaltské štáty zvyšujú výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta HDP, Poľsko dokonca na tri percentá," upozornil.

V prípade systému protivzdušnej obrany Patriot Naď uviedol, že sa vyvíjajú rozhovory o prísune štvrtej batérie protivzdušného systému, cieľom je podľa neho mať prostredníctvom neho zabezpečenú ochranu celého územia Slovenska. Upozornil, že v tomto prípade nejde o kúpu. "Nebavíme sa o kúpe, bavíme sa o tom, že nám spojenci poskytnú systém na určité obdobie a my chceme, aby to obdobie bolo čo najdlhšie," dodal.

V prípade protiraketového systému S-300 a jeho poskytnutia Ukrajine viedol, že sa o tejto téme na vláde nerokovalo. Minister zopakoval, že kým nebude plnohodnotne zabezpečená ochrana vzdušného priestoru SR, S-300 nikam nepoputuje.