Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Za 4 mesiace ulovili poľovníci 18.000 diviakov, pomôže im aplikácia

Na snímke poľovník počas odstrelu. Foto: TASR/Roman Hanc

Pre zintenzívnenie lovu, o ktoré poľovníkov žiadal tento týždeň aj samotný agrorezort, si však situácia podľa poľovníkov žiada rázne zmeny.

Bratislava 31. júla (TASR) – Za štyri mesiace sezóny ulovili poľovníci 18.000 diviakov, v mesiaci jún to bolo približne 180 kusov denne. Informovala o tom Slovenská poľovnícka komora (SPK), ktorá pripravila aj webovú aplikáciu na predaj diviny.

Za poslednú poľovnícku sezónu ulovili vyše 75.000 diviakov. „Je veľmi pravdepodobné, že tento rok budeme atakovať hranicu 100.000 diviakov,“ dodala komora. Pre lov zveri podľa komory robia poľovníci maximum toho, čo im krajina dovoľuje.

„Aj napriek ťažkým podmienkam dosahujú poľovníci v love diviakov historické maximá. Kedysi ich v priemere lovili 35 - 40 tisíc ročne,“ porovnala komora s tým, že dvojnásobné množstvo v súčasnosti lovia pre ohrozenie africkým morom ošípaných (AMO). V najrizikovejších oblastiach, napríklad v infikovanej zóne s Maďarskom, sú poľovníci zabezpečení chladiarenskými zariadeniami a sú motivovaní aj finančnou odmenou za vzorky z diviaka. „SPK zakúpila dezinfekčné prostriedky na sanáciu ulovenej a uhynutej diviačej zveri,“ dodala komora.

Pre zintenzívnenie lovu, o ktoré poľovníkov žiadal tento týždeň aj samotný agrorezort, si však situácia podľa poľovníkov žiada rázne zmeny, a to nie len teraz, počas zberu poľnohospodárskych plodín, ale aj v budúcnosti pri tvorbe osevných plánov na ďalší rok.

Poľovníci teda žiadajú napríklad vytvorenie dostatočne širokých priesekov vo vysokých poľnohospodárskych plodinách aspoň každých 100 metrov, zmenšenie výmer poľnohospodárskych kultúr, dodržiavanie agrotechnických termínov kosieb, obmedzenie pohybu ľudí v najrizikovejších zónach či umožnenie vnadenia jadrovým krmivom v 3. stupni ochrany prírody. Potrebné je aj vytvorenie pružného mechanizmu pre mimoriadne situácie v legislatíve, najmä na úseku zákonov o poľovníctve, o zbraniach a strelive a ochrany prírody a krajiny, dodali poľovníci.

„Keďže trh v zahraničí i na Slovensku u veľkoodberateľov je presýtený divinou z celej Európy, SPK už na jar iniciovala u Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR zmenu legislatívy pri predaji malých množstiev diviny v koži,“ komentovala komora. Na tento účel vytvorila SPK webovú aplikáciu na predaj diviny konečnému spotrebiteľovi. „Nielenže občan bude mať kvalitnú bio potravinu – divinu doma pre seba a svoju rodinu, za cenu, za ktorú nekúpi ani dovážané kuracie mäso, ale svojím odbytom tak významne pomôže k znižovaniu stavov zveri a tým aj spôsobeným škodám,“ uzavrela komora s tým, že aplikácia bude dostupná na www.predajdiviny.sk v najbližších dňoch.