Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Zachrípnutý Biden ubezpečuje, že je prechladnutý a nakazil sa od vnuka

Na snímke Joe Biden odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie v Bielom dome 3. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Od začiatku pandémie koronavírusu evidujú v USA viac ako 48 miliónov nakazených, z ktorých vyše 785.000 zomrelo.

Washington 3. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok na tlačovej konferencii v Bielom dome novinárov ubezpečoval, že jeho chrapľavý hlas a pokašliavanie nie sú prejavmi covidu, ale prechladnutia. Podľa vlastných slov sa nakazil od svojho poldruharočného vnuka, ktorý "svojmu dedkovi veľmi rád dáva bozky". Biden dodal, že testy na COVID-19 si robí každý deň.

Prezident USA vystúpil v piatok s vyhlásením pri príležitosti zverejnenia ďalších dát o nezamestnanosti. Jeho hlas bol však zachrípnutý, zastrený a často si odkašliaval, pripomína agentúra AP. Táto situácia vyvolala záujem novinárov najmä v súvislosti s tým, že v USA detegovali prvé prípady nákazy novým koronavírusovým variantom omikron, hoci v krajine je aj naďalej dominantným variant delta.

Od začiatku pandémie koronavírusu evidujú v USA viac ako 48 miliónov nakazených, z ktorých vyše 785.000 zomrelo.

Spomedzi vysokopostavených politikov sa koronavísuom nakazil bývalý prezident Donald Trump a aj v Bidenovej administratíve sa vyskytlo niekoľko prípadov nákazy vrátane tlačovej tajomníčky Bieleho domu Jen Psakiovej.

Agentúra AP pripomenula, že Biden strávil víkend po Dni vďakyvzdania so svojou rodinou v Nantuckete a v pondelok bol jeho najmladší vnuk Beau (pomenovaný po Bidenovom zosnulom synovi) v Bielom dome, aby "pomohol" svojej babičke, Jill Bidenovej, privítať v Bielom dome vianočný stromček.

Biden v novembri absolvoval rutinnú lekársku prehliadku, po ktorej ho jeho lekár vyhlásil za "zdravého, energického, 78-ročného muža, ktorý je schopný úspešne vykonávať povinnosti prezidenta."

Doktor Kevin O'Connor, ktorý je Bidenovým osobným lekárom od roku 2009, uňho vyšetroval okrem iného aj zvýšený výskyt odkašliavania počas verejných vystúpení a stuhnutosť chôdze. O'Connor následne oznámil, že Bidenov kašeľ je dôsledkom refluxu a že stuhnutá chôdza súvisí s miernou periférnou neuropatiou, spinálnou artritídou a snahou menej zaťažovať chodidlo, v ktorom si prezident vlani zlomil niekoľko menších kostí.