Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Zomrel herec Sean Connery, známy najmä z bondoviek

Sean Connery ako James Bond vo filme Nikdy nehovor nikdy. Archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Sean Connery zomrel vo veku 90 rokov.

Londýn 31. októbra (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda v rovnomenných špionážnych filmoch. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica BBC.

Kedy Connery zomrel a príčina jeho smrti zatiaľ nie sú známe.

Connery bol na striebornom plátne vôbec prvým Jamesom Bondom. Tohto obľúbeného britského agenta stvárnil v celkovo siedmich filmoch. Počas desaťročí trvajúcej kariéry získal množstvo prestížnych ocenení, vrátane Oscara, dvoch cien BAFTA a troch Zlatých glóbusov. V diváckych anketách často víťazil ako vôbec najlepší predstaviteľ Jamesa Bonda, známeho tiež ako Agent 007.

Okrem filmov o Bondovi si však zahral aj vo viacerých ďalších známych snímkach, ako sú Honba na ponorku (1990), Indiana Jones: Posledná krížová výprava (1989) či Skala (1996).

Na archívnej snímke z 3. decembra 2005 v Berlíne Sean Connery stojí na pódiu počas udeľovania Európskych filmových cien, kde získal čestné uznanie za svoje celoživotné dielo. Vo veku 90 rokov zomrel škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda v rovnomenných špionážnych filmoch. Informovala o tom v sobotu 31. októbra 2020 spravodajská stanica BBC.
Foto: TASR/DPA


Oscara získal v roku 1988 v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za stvárnenie írskeho policajta vo filme Nepodplatiteľní (1987).

V roku 2000 ho britská kráľovná pasovala za rytiera, a udelený mu bol titul Sir. V auguste oslávil 90. narodeniny.



Profil legendárneho herca:

Sean Connery, celým menom Thomas Sean Connery, sa narodil 25. augusta 1930 v škótskom Edinburgu v Spojenom kráľovstve. Vyrastal v skromných podmienkach, v rodine robotníka a upratovačky. Aby prispel do rodinného rozpočtu, roznášal mlieko a neskôr pracoval ako pomocný robotník na stavbách. Školskú dochádzku ukončil v 13-tich rokoch a ako 15-ročný vstúpil do radov námorníctva Spojeného kráľovstva.

Venoval kulturistike a cvičeniu. Vypestoval si tak atletickú postavu, vďaka čomu začal pracovať v reklame – predvádzal plavky, ale pôsobil aj ako model v umeleckých školách. V roku 1950 (niektoré zdroje uvádzajú rok 1953) sa umiestnil na treťom mieste v kulturistickej súťaži Mr. Universe v Londýne.

Dostal prvé herecké ponuky, začal sa objavovať v malých úlohách v londýnskych divadlách. Objavil sa vo filmoch Let's Make Up (1954), Hell Drivers (Predané životy, 1957) či v snímke Another Time, Another Place (Iný čas, iné miesto) z roku 1958.

Zlom v hereckej kariére Seana Conneryho nastal v roku 1962, keď stvárnil tajného agenta 007 Jej veličenstva Jamesa Bonda v historicky prvej "bondovke" Doktor No. K úlohe, ktorá z neho urobila filmovú hviezdu, sa nedostal jednoducho. Spočiatku nepresvedčil ani autora literárnej predlohy Jamesa Bonda Iana Fleminga, ktorý si agenta predstavoval úplne inak.

Na archívnej snímke z 20. apríla 1964 Sean Connery ako James Bond a herečka Shirley Eatonová neďaleko Londýna. Vo veku 90 rokov zomrel škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda v rovnomenných špionážnych filmoch. Informovala o tom v sobotu 31. októbra 2020 spravodajská stanica BBC.
Foto: TASR/AP


Šancu mu však dali producent, a tiež režisér Terence Young. Connery sa príležitosti chopil s nasadením a stal sa z neho fanúšikmi "bondoviek" najuznávanejší agent 007.

Slávneho agenta stvárnil aj v ďalších dnes už kultových pokračovaniach ako From Russia with Love (Srdečné pozdravy z Ruska, 1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) alebo You Only Live Twice (Žiješ len dvakrát, 1967).

Po štvorročnej prestávke nakrútil ešte Diamonds Are Forever (Diamanty sú večné, 1971). Po tejto "bondovke" povedal, že s agentom 007 navždy končí. Ale v roku 1983 ho prehovorili a postavu agenta stvárnil v snímke Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983).

Na archívnej snímke z 29. júla 1966 v Tokiu herec Sean Connery počas nakrúcania filmu o Jamesovi Bondovi Žiješ len dvakrát. Vo veku 90 rokov zomrel škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda v rovnomenných špionážnych filmoch. Informovala o tom v sobotu 31. októbra 2020 spravodajská stanica BBC.
Foto: TASR/AP


Bondovky však neboli jediné filmy, v ktorých Sean Connery predviedol svoj talent. Hlavné postavy stvárnil napríklad v snímkach Woman of Straw (Bezcharakterná žena, 1964), kde hral s Ginou Lollobrigidou, či v klasike detektívneho žánru, vo filme Murder on the Orient Express (Vražda v Orient exprese, 1974). Nasledovala vojnová snímka The Man Who Would Be King (Muž, ktorý chcel byť kráľom, 1975), či The First Great Train Robbery (Prvá veľká vlaková lúpež, 1978).

Z tieňa agenta 007 sa vymanil aj postavou františkánskeho mnícha a detektíva Williama z Baskervillu v taliansko-francúzskom filme Il nome della rosa (Meno ruže, 1986). V roku 1987 stvárnil Connery policajta Jima Maloneho vo filme The Untouchables (Nepodplatiteľní, 1987). Za vedľajšiu úlohu nekompromisného policajta získal Oscara a Zlatý glóbus.

Filmových fanúšikov zaujal aj vo filmoch Highlander (1986), Indiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones a Posledná krížová výprava, 1989), Medicine Man (Šaman, 1991), Robin Hood: Prince of Thieves (Robin Hood - Kráľ zbojníkov, 1991), First Knight (Prvý rytier, 1995), The Rock (Skala, 1996), Playing by Heart (Podoby lásky, 1998) alebo The League of Extraordinary Gentlemen (Liga výnimočných, 2003).

Britská kráľovná Alžbeta II. udelila v roku 2000 úspešnému hercovi rytiersky titul. Connery je tiež držiteľom Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo (1996) a v roku 2005 ho Európska filmová akadémia ovenčila cenou za celoživotný prínos.

Na archívnej snímke z 23. januára 1987 herec Sean Connery drží v ruke ružu počas rozhovoru o filme "Meno ruže" na tlačovej konferencii v Londýne. Vo veku 90 rokov zomrel škótsky herec Sean Connery, ktorý sa preslávil najmä stvárnením agenta Jamesa Bonda v rovnomenných špionážnych filmoch. Informovala o tom v sobotu 31. októbra 2020 spravodajská stanica BBC.
Foto: TASR/AP


V roku 1999 bol podľa ankety britského ženského časopisu New Woman vyhlásený za najsexi muža storočia. Vtedy šesťdesiatosemročný Connery porazil aj takých rivalov, akými boli Harrison Ford, Mel Gibson či Brad Pitt. Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky nemeckého programového magazínu TV Guide z roku 2008 bol Connery najlepším predstaviteľom agenta 007 Jej Veličenstva Jamesa Bonda všetkých čias. Len nedávno, 25. augusta 2020, oslávil herec okrúhle jubileum 90 rokov.



Zdroje: www.seanconnery.com, www.imdb.com, www.nndb.com, news.bbc.co.uk, www.thegoldenyears.org.