Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SVET tu a teraz

SVET Tu a Teraz: Medzi Západom a Ruskom zúri propagandistická vojna

Vladimír Bačišin Foto: Tablet.TV

Jeden z mála slovenských absolventov žurnalistiky na prestížnej Lomonosovovej univerzite v Rusku odhaľuje zbrane propagandy, ale aj možnosti, ako obchádzať cenzúru.


BRATISLAVA 17. septembra (TABLET.TV) – Existenciu informačnej propagandistickej vojny medzi Západom a Ruskom pripúšťa žurnalista, ekonóm a vysokoškolský pedagóg Vladimír Bačišin. „Začínajú sa používať veľké symboly a prázdne slová, ktoré sú úplne nenaplnené,“ povedal v relácii Tablet.tv SVET Tu a Teraz, kde sa o žurnalistike rozprával s Pavlom Demešom. Bačišin je sám absolventom žurnalistiky na Lomonosovovej univerzite v Moskve a so svojou alma máter stále udržuje vzťahy. Podľa jeho slov aj ukrajinská strana počas konfliktu na jej území dosť zveličuje a v relácii uviedol aj konkrétne absurdné príklady.

V Rusku už podľa Bačišina existujú cesty, ako obísť webové stránky s blokovaným politickým obsahom. Majú tzv. zrkadlové sestry a bratov, na ktoré sa používatelia internetu dostanú aj v Rusku. „Ja mám blog na stanici Echo Moskvy a táto stanica zverejňuje absolútne všetky názory,“ povedal Bačišin v štúdiu Tablet.tv.
Slovenské médiá podľa Bačišina nemožno obviňovať z toho, že by neobjektívne informovali o dianí v nepokojnej Ukrajine. Nemajú tam totiž svojich spravodajcov a preto iba využívajú možnosti od sprostredkovaných zdrojov. Za vzor dáva napríklad média zo susednej Českej republiky. „Mať niekoho, kto reálne žije (v krajine) a môže zvážiť, čo je ten reálny fakt. Bez osobnej prítomnosti sa to nedá,“ povedal expert na ruskú a slovenskú žurnalistiku.

Bačišin si myslí, že nie je únosné, ak Slovensko trvalo nemá žiadneho novinára v metropole takej veľmoci, ako je Rusko. Ak by tam predsa len niekto mal pôsobil, mal by podľa neho byť znalý jazyka. „V Rusku sa nedá operovať s angličtinou. No dá sa, ale ten ruský jazyk vzbudzuje väčšiu dôveru,“ upozornil. Okrem toho by to musel byť veľmi operatívny človek, ktorý témy sám vyhľadáva.