Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SVET tu a teraz

ČARNOGURSKÝ: O svetovej politike som diskutoval s Putinom

Ján Čarnogurský Foto: Tablet.TV

Bývalý politik a dnes advokát Ján Čarnogurský je dlho členom Valdajského klubu, ktorý združuje ľudí, zaujímajúcich sa o Rusko. Na konferencii bol aj tento rok.



Bratislava 29. októbra (TABLET.TV) – Iba málo Slovákov doteraz priamo diskutovalo o aktuálnych problémoch sveta s mocným mužom planéty – ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zakladateľ KDH, bývalý slovenský premiér a dnes advokát Ján Čarnogurský medzi nich patrí. Už 10 rokov sa pravidelne zúčastňuje na konferenciach Valdajského klubu v Rusku, ktoré vždy vrcholia stretnutím s ruskou hlavou štátu. Čarnogurský sa nedávno vrátil z ostatného stretnutia Valdajského klubu a hovoril o ňom v štúdiu TABLET.TV v relácii Svet TU a TERAZ s moderátorom Pavlom Demešom.

Čarnogurský hovoril aj o veľmi ostrom prejave Vladimira Putina na tomto podujatí. „Bol to veľmi tvrdý prejav na adresu Spojených štátov. Prezident Putin vytýkal USA, že nedodržiavajú žiadne pravidlá medzinárodného poriadku. Ani tie, ktoré sa vyvinuli povedzme už po skončení studenej vojny. Oni postupujú tak, ako sa im to hodí,“ povedal v štúdiu TABLET.TV.

V relácii prezradil aj viac zo zákulisia rozhovorov, napríklad o pohľadoch na ambície Angely Merkelovej, ale aj možnostiach Slovenska vo vzťahu k Rusku. „Slovensko má väčší potenciál tým, že máme historicky dobré vzťahy k Rusku. Tak by sme to mohli využiť na isté sprostredkovanie medzi Ruskom a povedzme aj EÚ,“ konštatoval. Toto však podľa Čarnogurského Slovensko nerobí. Slovenská politika je podľa jeho slov voči Rusku vyváženejšia ako v mnohých iných štátoch.