Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SVET tu a teraz

SVET Tu a Teraz: Na Ukrajine nejde o USA a Rusko, ale o záujmy Európy

Na snímke Norman Thatcher Scharpf. Foto: Foto: Tablet.TV

Zástupca veľvyslanca USA na Slovensku Norman Thatcher Scharpf hovorí o aktuálnom konflikte na Ukrajine, ako aj vývoji americko-slovenských vzťahov.



Bratislava 24. septembra (TABLET.TV) – V aktuálnom konflikte na Ukrajine nejde o Spojené štáty americké a Rusko, ale o záujmy Európy. Takýto pohľad prezentoval v relácii SVET Tu a Teraz zástupca veľvyslanca USA na Slovensku Norman Thatcher Scharpf.

„Je v záujme Slovenska a celej Európy, aby bola Ukrajina suverénna, samostatná a úspešná demokratická krajina,“ vyhlásil Scharpf v štúdiu TABLET.TV počas rozhovoru s Pavlom Demešom. Americký diplomat hovoril plynulou slovenčinou, ktorú sa učí len dva roky.

Podľa predstaviteľa spojených štátov sú vzťahy medzi USA a Slovenskom stále veľmi blízke a silné. Pripomenul, že v deväťdesiatych rokoch USA vložili nemálo financií na Slovensko ako súčasť rozvojovej pomoci. „Vtedy sme chceli, aby sa Slovensko po získaní svojej samostatnosti stalo úspešným novým európskym štátom. A Slovensko bolo úspešné,“ vyhlásil.

Podľa jeho slov teraz Slovensko spláca späť túto americkú “investíciu“ a pomáha ďalším štátom vo východnej Európe a na Balkáne. Odovzdáva im svoje skúsenosti, aby aj tieto štáty zvládli proces transformácie na demokraciu a na trhovú ekonomiku.