Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

VIDEO: Tenisový kráľ Federer na kolenách, senzačne vypadol so Seppim

Federer gratuluje Seppimu k postupu. Foto: TASR

"Ani neviem, ako som to dokázal," uviedol po výhre Andreas Seppi.

Melbourne 23. januára (TASR) - Taliansky tenista Andreas Seppi sa v 3. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open postaral o obrovskú senzáciu. Po skvelom výkone vyradil nasadenú dvojku a štvornásobného šampióna z Melbourne Švajčiara Rogera Federera v štyroch setoch 6:4, 7:6'(5), 4:6, 7:6 (5). Mečbal premenil famóznym forhendovým obhodením do rohu dvorca presne na základnú čiaru.



Seppi v predchádzajúcich desiatich zájomných dueloch s Federerom získal iba jediný set, v piatok v zaplnenej aréne Roda Lavera však odohral životný zápas. Proti grandslamovému rekordérovi si počínal odvážne, kvalitne podával i returnoval. Švajčiarovi sa nepodarilo desiatkyrát v kariére otočiť na grandslamovej pôde z 0:2 na sety. V rozhodujúcich momentoch mu nefungovalo prvé podanie. Na Australian Open naposledy vypadol v 3. kole v roku 2001 pri druhom štarte v hlavnej súťaži.



Tridsaťročný Talian mal z triumfu nad bývalou svetovou jednotkou obrovskú radosť. "Ani neviem, ako som to dokázal. Snažil som sa dnešný zápas užiť a využiť to, že môžem hrať na centri, to sa mi nestáva často. Proti Rogerovi som odohral životné stretnutie. Chcel by som sa poďakovať divákom, ktorí boli fantastickí. Ťažko si proti takému hráčovi, akým je Federer, veriť po celý zápas na 100 percent. Nikdy si nemôže byť človek istý. Tajbrejk štvrtého setu bol vyrovnaný, rozhodlo pár lôpt. Pri mečbale to bolo niečo neuveriteľné, ani som loptičku poriadne nevidel. Pri Rogerovom údere som si myslel, že bude víťazný," povedal Seppi v prvom interview priamo na kurte s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Seppiho súperom v dueli o štvrťfinále bude Austrálčan Nick Kyrgios, ktorý si poradil s Tunisanom Malekom Jazirim 6:3, 7:6 (6), 6:1. Federer bol po nečakanej prehre zlomený. "Koniec zápasu veru nebol pekný... V tajbrejku štvrtého setu som síce viedol, ale nedokázal som získať tie dôležité body, pri kľúčových loptičkách mal navrch súper. Dnes som nepredviedol svoj najlepší tenis, čo bolo čiastočne spôsobené aj tým, že Andreas hral veľmi, veľmi dobre. Nevedel som chytiť správny rytmus," povedal Švajčiar pre akreditované médiá.


Talian sa iba druhýkrát v kariére prebojoval do grandslamového osemfinále. Na Australian Open sa postaral o podobné prekvapenie ako pred dvomi rokmi vo Wimbledone Ukrajinec Sergij Stachovskij, ktorý v 2. kole zdolal Federera tiež vďaka výborne zvládnutým tajbrejkom. Seppiho súperom v dueli o štvrťfinále bude víťaz súboja medzi Austrálčanom Nickom Kyrgiosom a Tunisanom Malekom Jazirim.

Berdych s Dimitrovom postúpili do osemfinále dvojhry

Český tenista Tomáš Berdych a Bulhar Grigor Dimitrov sa prebojovali do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Zatiaľ čo siedmy nasadený rodák z Valašského Meziříčí zdolal v 3. kole Srba Viktora Troického hladko 6:4, 6:3, 6:4, Dimitrov ako turnajová desiatka vyradil Cyperčana Marcosa Baghdatisa až po päťsetovej bitke 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3.



Muži - dvojhra - 3. kolo:
Andy Murray (6-V. Brit.) - Joao Sousa (Port:) 6:1, 6:1, 7:5, Grigor Dimitrov (10-Bul.) - Marcos Baghdatis (Cyp.) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3, Tomáš Berdych (7-ČR) - Viktor Troicki (Srb.) 6:4, 6:3, 6:4, Bernard Tomic (Austr.) - Samuel Groth (Austr.) 6:4, 7:6 (8), 6:3, Kevin Anderson (14-JAR) - Richard Gasquet (24-Fr.) 6:4, 7:6 (3), 7:6 (6), Nick Kyrgios (Austr.) - Malek Jaziri (Tun.) 6:3, 7:6 (6), 6:1, Rafael Nadal (3-Šp.) - Dudi Sela (Izr.) 6:1, 6:0, 7:5