Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Štvrťfinálové prekvapenie Australian Open, Wawrinka vyradil Djokoviča

Srbský tenista Novak Djokovič si utiera pot z čela v zápase proti Švajčiarovi Stanislasovi Wawrinkovi vo štvrťfinále grandslamového tenisového turnaja Australian Open. Foto: TASR/AP

Švajčiara Wawrinku čaká v boji o finále Čech Berdych.

Melbourne 21. januára (TASR) - Český tenista Tomáš Berdych sa prvýkrát v kariére prebojoval do semifinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V úvodnom štvrťfinále si ako nasadená sedmička poradil s trojkou "pavúka" Španielom Davidom Fererrom v štyroch setoch 6:1, 6:4, 2:6 a 6:4. V dueli o postup do finále nastúpi proti Švajčiarovi Stanislasovi Wawrinkovi.

Ten totiž po štyroch hodinách zdolal trojnásobného obhajcu titulu Srba Novaka Djokoviča v dramatickom päťsetovom zápase 2:6, 6:4, 6:2, 3:6 a 9:7.

Berdych počas zápasu s Ferrerom ťažil z kvalitného podania i precízneho forhendu, bol trpezlivejší pri dlhých výmenách od základnej čiary. V prvom sete rodák z Valašského Meziřičí na centri v aréne Roda Lavera dominoval. O osude druhého dejstva rozhodol deviaty gem, v ktorom Berdych prelomil podanie vlaňajšieho finalistu Roland Garros. V treťom sete mal Berdych sa stavu 2:2 k dispozícii tri brejkbaly, nevyužil ich však, v ďalšom geme stratil servis a Ferrer si vynútil štvrtý set. V ňom však vďaka brejku v piatom geme slávil úspech dvojnásobný víťaz Davisovho pohára.
Čech Tomáš Berdych sa teší z víťazstva a postupu do semifinále Australian Open.
Foto: TASR/AP

Berdych tak v Melbourne skompletizoval svoju semifinálovú grandslamovú zbierku. "Bol to fyzicky náročný zápas ako každý proti Davidovi Ferrerovi. Od začiatku druhého setu to bolo ako na hojdačke. Veľmi dôležitý bol gem za stavu 2:2 vo štvrtom sete, v ktorom som si podržal servis a v ďalšej hre som súpera brejkol. Môj tréner mi ráno hovoril, že kurt v aréne Roda Lavera je jediný, na ktorom som ešte nikdy nevyhral zápas. Som rád, že po dnešku to už neplatí. Teraz si chcem v prvom rade odpočinúť a načerpať síl na semifinálový duel. Asi by som mal pred jeho začiatkom dať všetkým členom môjho tímu vrátane mojej priateľky Ester modrý pruhovaný dres, ktorý mi dnes priniesol šťastie," povedal v prvom interview s Jimom Courierom priamo na kurte Berdych, ktorý v predchádzajúcich troch rokoch skončil na Australian Open vždy vo štvrťfinále.

Zápas medzi Wawrinkom a Djokovičom dospel do piatich setov


Zápas Djokoviča s Wawrinkom opäť dospel do piatich setov, tak ako aj v ich predchádzajúcich dvoch vzájomných Zápas Djokoviča s Wawrinkom opäť dospel do piatich setov, tak ako aj v ich predchádzajúcich dvoch vzájomných dueloch. Pred rokom Srb vyradil Wawrinku v Austrálii v osemfinále, keď dramatický zápas vyhral v piatom sete 12:10. Prvý set získal nasadený hráč číslo dva 6:2, švajčiarska turnajová osmička ale v druhom sete dominovala 6:4. Po kvalitnom výkone 28-ročný Švajčiar vyhral tretí set (6:2), no jeho súper ukoristil štvrtý set (6:3). V poslednom dejstve si hráči po stave 1:1 prerazili podania, potom si ich však už dokázali držať. Za stavu 5:5 a 40:15 pre Wawrinku na krátku chvíľku prerušil zápas dážď. Pokračovalo sa však, Švajčiar esom gem získal, no Djokovič hneď vyrovnal čistou hrou na 6:6. Dráma pokračovala aj za stavu 7:7, Wawrinka získal ôsmy gem, a rozuzlenie napokon prišlo v nasledujúcej hre. Srb v jej závere nezvládol dve loptičky za sebou a jeho kraľovanie na úvodnom grandslame sezóny skončilo po troch rokoch.



"Už minulý rok to bol veľmi ťažký duel, ale pred týmto som sa cítil dobre pripravený. Novak je lepší tenista ako ja a nikdy sa nevzdáva. O to šťastnejší som, keď sa mi ho podarilo zdolať. Snažil som sa sústrediť na každú loptičku ako on a hrať najlepšie, ako viem. Som síce strašne unavený, ale zároveň veľmi šťastný," uviedol v televíznom rozhovore po zápase Wawrinka.

Djokovič, štvornásobný víťaz Australian Open, prehral po 28 zápasoch, naposledy v septembri minulého roka vo finále US Open s Rafaelom Nadalom. "Podal výborný výkon. Z jeho hry cítiť, že sa už naučil ako hrať na veľkej scéne. Prehral som s lepším hráčom," priznal po vyradení Srb, ktorý absolvoval prvý veľký turnaj pod vedením nového kouča Borisa Beckera. "Hralo sa na dvorci, kde som vo svojej kariére zažil asi najväčšie vzrušenie. Toto sú zápasy, pre ktoré pracujete, žijete a trénujete. Nanešťastie niekto na konci musí prehrať. Tentoraz som to bol ja...," dodal Djokovič, ktorého séria 14 semifinálových účastí na grandslamových turnajoch sa skončila. V Melbourne Parku prehral po 25 dueloch.


muži - dvojhra - štvrťfinále:

Tomáš Berdych (7-ČR) - David Ferrer (3-Šp.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4, Stanislas Wawrinka (8-Švaj.) - Novak Djokovič (2-Srb.) 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7