Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Tenis

ROLAND GARROS: Mladá tenistka deklasovala svetovú jednotku

Poľská tenistka Iga Swiateková reaguje po bodovom zisku v zápase proti Rumunke Simone Halepovej v osemfinále dvojhry na grandslamovom tenisovom turnaji Roland Garros v Paríži 4. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Swiateková hrala na dvorci Philippa Chatriera od úvodných minút ako z partesu.

Paríž 4. októbra (TASR) - Poľská tenistka Iga Swiateková sa pvýkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji. V osemfinále Roland Garros po výbornom výkone deklasovala najvyššie nasadenú Rumunku Simonu Halepovú 6:1, 6:2. Parížskej šampiónke z roku 2018 odplatila prehru z vlaňajšieho osemfinálového zápasu, v ktorom uhrala iba jeden gem.

Swiateková hrala na dvorci Philippa Chatriera od úvodných minút ako z partesu. Skvele servovala a returnovala, tlačila súperku z forhendu i bekhendu. V prvom sete zahrala 18 víťazných úderov, zatiaľ čo Halepová iba štyri.

Aj v druhom dejstve predvádzala talentovaná Poľka rýchly, agresívny tenis. Po dvoch brejkoch odskočila Halepovej na 5:1 a v ôsmom geme premenila pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal. Swiateková celkovo zahrala 30 winnerov. Jej štvrťfinálovou súperkou bude talianska kvalifikantka Martina Trevisanová, ktorá vyradila piatu nasadenú Holanďanku Kiki Bertensovú 6:4, 6:4.

Swiatekovú po životnom úspechu premohli emócie. "Nemám slov, som zaskočená. Po zápase zo mňa spadol adrenalín a teraz sa cítim unavená. Vlaňajšia osemfinálová prehra so Simonou v Paríži ma určite posunula, veľmi som sa z nej poučila. Cítim sa ako oveľa skúsenejšia hráčka. Pred tromi mesiacmi som skončila školu a teraz sa môžem sústrediť už iba na tenis," uviedla 19-ročná rodáčka z Varšavy v rozhovore pre televíznu stanicu Eurosport s bývalou rakúskou tenistkou Barbarou Schettovou.

Swiateková ukončila Halepovej 17-zápasovú víťaznú šnúru. Rumunka uznala kvality súperky. "Iga hrala od začiatku veľmi dobre. Dnes to bol jej deň, dominovala vo všetkom. Verím, že túto prehru hodím čo najskôr za hlavu. Zajtra si dám čokoládu a dúfam, že sa budem cítiť lepšie," povedala Halepová pre akreditované médiá.

Suverénne postúpila medzi elitnú osmičku Ukrajinka Jelina Svitolinová. Nasadená trojka zdolala domácu Francúzku Caroline Garciovú hladko 6:1, 6:3. V súboji o postup do semifinále nastúpi proti argentínskej kvalifikantke s ukrajinskými koreňmi Nadii Podoroskej. Premožiteľka Slovenky Anny Karolíny Schmiedlovej z 3. kola vyradila Češku Barboru Krejčíkovú 2:6, 6:2, 6:3.


Ženy - dvojhra - osemfinále:

Jelina Svitolinová (Ukr.-3) - Caroline Garciová (Fr.) 6:1, 6:3
Martina Trevisanová (Tal.) - Kiki Bertensová (Hol.-5) 6:4, 6:4
Iga Swiateková (Poľ.) - Simona Halepová (Rum.-1) 6:1, 6:2