Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Cibulková pred grandslamovým finále: Bude to životný zápas

Dominika Cibulková Foto: TASR/AP

So skúsenou Na Li, ktorá si v Melbourne zahrá vo finále už tretíkrát za posledné štyri roky, má Cibulková negatívnu bilanciu 0:4.

Melbourne 24. januára (TASR) - Dominika Cibulková má v sobotu šancu stať sa historicky prvou slovenskou singlovou grandslamovou šampiónkou. Pred vyvrcholením ženskej dvojhry na tenisovom Australian Open (9.30 SEČ) proti Číňanke Na Li si nepripúšťa tlak. Finále na centrálnom dvorci arény Roda Lavera si chce užiť a predviesť tenis, ktorým si v Melbourne získala rešpekt u mnohých osobností bieleho športu.

"Bude to pre mňa životný zápas a chcem sa na neho stopercentne pripraviť. Byť v grandslamovom finále je ako krásny sen, nesmiem však na seba vyvinúť nejaký tlak. Na kurt nastúpim s tým, že si chcem zápas užiť a mať radosť z tenisu, tak ako v predchádzajúcich dueloch na tohtoročnom Australian Open. Budem bojovať o každú loptičku a pokúsim sa vyhrať," povedala zverenka trénera Mateja Liptáka na piatkovej predzápasovej tlačovej konferencii. Slovenská jednotka na ceste do finále vyradila grandslamové šampiónky Talianku Francescu Schiavoneovú i Rusku Mariu Šarapovovú, v semifinále zmietla z kurtu piatu nasadenú Poľku Agnieszku Radwaňskú.

So skúsenou Na Li, ktorá si v Melbourne zahrá vo finále už tretíkrát za posledné štyri roky, má Cibulková negatívnu bilanciu 0:4. "Na Li bola už veľakrát vo finále grandslamových turnajov. V roku 2011 triumfovala na Roland Garros v Paríži, takže vie, aký je to pocit držať v rukách víťaznú trofej. Keď som bola juniorka, pozerávala som jej zápasy a obdivovala jej hru. Teraz nastúpime proti sebe vo finále grandslamu, to je niečo krásne," dodala víťazka troch turnajov WTA.

Cibulková je so 161 cm najmenšou hráčkou elitnej svetovej päťdesiatky, tvrdí však, že v tenise vzrast nehrá rozhodujúcu úlohu. "Keď ste vysoká, automaticky vám to ešte nezaručí úspech. Dôležitá je viera v samu seba. Musíte nastúpiť na kurt presvedčená o tom, že zápas môžete vyhrať. Entuziazmus je niečo, čo ma sprevádza počas celej kariéry. Už ako dieťa som cítila veľké nadšenie, keď som išla na kurt s tenisovou raketou. Ak chcete uspieť proti najlepším hráčkam sveta, musíte dať do toho niečo extra, bojovať o každý fiftín, byť mentálne silná. Vtedy máte šancu, aj keď nepatríte k najvyšším hráčkam na okruhu. Grandslamový turnaj je dlhý, trvá dva týždne. Ak však idete krok po kroku, od zápasu k zápasu, každý deň si ho užívate."

Na Li vlani prehrala vo finále s Bieloruskou Victoriou Azarenkovou, v roku 2011 nestačila na Belgičanku Kim Clijstersovú. Číňanka verí, že do tretice jej to na gradslame Ázie a Pacifiku vyjde. "Mám viac skúsenosti z grandslamových finále ako Dominika, no šance vidím 50:50. Šance na titul máme obe. Netreba zbytočné veľa premýšľať, dôležite je ísť na kurt a odohrať dobrý zápas. Dominika má rýchle nohy a udiera do loptičiek s veľkou razanciou. Áno, náš herný štýl je tak trochu podobný," zdôraznila svetová štvorka na predzápasovom brífingu.

Číňanka vždy preferovala hru od základnej čiary, no v posledných mesiacoch s trénerom Carlosom Rodriguezom popracovala na volejoch a častejšie sa snaží chodiť na sieť. "Keď ma Carlos začal prvýkrát nabádať, aby som viac využívala voleje, v duchu som si hovorila: 'O čom ten chlapík len točí?'. Povedala som si, že zostanem na základnej čiare možno aj 100 rokov a ani ma nenapadne chodiť na sieť. Postupne som to však začala skúšať a zistila som, že to nie je také zlé. Aj keď som vlani vo Wimbledone neuspela, mala som po skončení turnaja dobrý pocit, že som do môjho herného repertoáru zaradila nejaký nový prvok."