Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Tenis

DAVIS CUP: Kanaďania nastúpia vo finále proti domácim Španielom

Kanadský tenista Denis Shapovalov sa teší z víťazstva proti Rusovi Karenovi Chačanovi v semifinále finálového turnaja Davisovho pohára Rusko - Kanada 23. novembra 2019 v Madride. Foto: TASR/AP

Kanaďania si v sobotňajšom semifinále v Madride poradili s Ruskom 2:1, keď o ich triumfe rozhodla až záverečná štvorhra.

Madrid 24. novembra (TASR) - Vo finále Davisovho pohára nastúpia proti sebe tenisti Kanady a Španielska. Kanaďania si v sobotňajšom semifinále v Madride poradili s Ruskom 2:1, keď o ich triumfe rozhodla až záverečná štvorhra. V nej si Vasek Pospisil a Denis Shapovalov poradili s ruským párom Karen Chačanov, Andrej Rubľov v trojsetovej dráme 6:3, 3:6 a 7:6 (5). Domáci Španieli v semifinále zdolali Veľkú Britániu 2:1, keď rovnako o svojej výhre rozhodli až vo štvorhre. Rafael Nadal s Felicianom Lopezom zvíťazili nad dvojicou Jamie Murray, Neal Skupski v dramatickom súboji 7:6 (3), 7:6 (8).

V dueli Ruska s Kanadou najskôr vo dvojhrách Rubľov zdolal Pospisila 6:4, 6:4, na 1:1 následne vyrovnal Shapovalov po triumfe nad Chačanovom 6:4, 4:6 a 6:4. Kanaďania potom v debli v tajbrejku tretieho setu prehrávali 0:3, ale otočili skóre a sú vo finále prvýkrát v 119-ročnej histórii súťaže. Predtým bolo ich maximom dvakrát semifinále (1913 a 2013). "Je neuveriteľné, že sme to dotiahli až do finále, vôbec prvého v histórii pre Kanadu. Som rád, že som toho súčasťou. Rozhodujúca štvorhra, to bol skvelý zápas plný emócií," povedal Pospisil.

V boji o titul na finálovom turnaji sa Kanaďania predstavia v nedeľu proti Španielom, ktorých v zápase s Veľkou Britániou potiahla svetová jednotka Rafael Nadal. Po tom, čo Feliciano Lopez v úvodnej dvojhre podľahol Kyleovi Edmundovi 3:6, 6:7 (3), dokázal Nadal zdolať Daniela Evansa 6:4, 6:0 a potom uspel s Lopezom aj v rozhodujúcej štvorhre. Španieli sú päťnásobní držitelia trofeje, finále Davisovho pohára si však zahrajú prvýkrát od roku 2012. "Táto súťaže je nesmierne dramatická. Odohrali sme skvelý zápas, bolo to však veľmi tesné. V kľúčových momentoch Feli urobil všetko správne. Sme super šťastní. Chcem sa poďakovať tímu a publiku," citovala Nadala agentúra DPA.

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) v sobotu informovala, že voľné karty na finálový turnaj 2020 dostali Srbsko a Francúzsko. Istú účasť majú aj všetci štyria tohtoroční semifinalisti - Španielsko, Kanada, Veľká Británia a Rusko. Osemnásť účastníkov skompletizuje 12 víťazov zápasov v marcovej kvalifikácii, ktorú vyžrebujú v nedeľu. V kvalifikácii sa predstaví aj Slovensko.

semifinále:



Rusko - Kanada 1:2

Andrej Rubľov - Vasek Pospisil 6:4, 6:4

Karen Chačanov - Denis Shapovalov 4:6, 6:4, 4:6

Chačanov, Rubľov - Pospisil, Shapovalov 3:6, 6:3, 6:7 (5)



Španielsko - Veľká Británia 2:1

Feliciano Lopez - Kyle Edmund 3:6, 6:7 (3)

Rafael Nadal - Daniel Evans 6:4, 6:0

Lopez, Nadal - Jamie Murray, Neal Skupski 7:6 (3), 7:6 (8)