Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

Davis Cup: Slováci prehrali v Poľsku, medzi elitu nepostúpia

Na snímke slovenský daviscupový reprezentant Norbert Gombos smutný po zápase v ktorom prehral 0:3 na sety s poľským tenistom Michalom Przysieznym vo dvojhre baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára medzi Poľskom a Slovenskom 20. septembra 2015 v Gdyni. Foto: TASR/Martin Baumann

O všetkom rozhodla až záverečná dvojhra, v ktorej Michal Przysiezny v dueli tímových dvojok zdolal Norberta Gombosa.


Gdyňa 20. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti budú hrať aj v roku 2016 v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine totiž prehrali v Gdyni s domácim Poľskom 2:3. O všetkom rozhodla až záverečná dvojhra, v ktorej Michal Przysiezny v dueli tímových dvojok zdolal Norberta Gombosa v troch setoch 6:3, 6:4, 6:4. Poliaci postúpili po prvý raz v histórii medzi elitnú šestnástku. O vyrovnávajúci druhý bod pre Slovákov sa postaral Martin Kližan. V úvodnej nedeľňajšej dvojhre v súboji tímových jednotiek po výbornom koncentrovanom výkone zdolal Jerzyho Janowicza v troch setoch 6:3, 7:6 (4), 6:3.

Gombos viedol v druhom geme pri podaní Przysiezneho 30:0, Poliak však získal uhral štyri fiftíny v rade, v ďalšom geme prelomil súperovo podanie a po potvrdení brejku získal prvý set vo svoj prospech. Hneď na začiatku druhého dejstva Gombosa opäť brejkol a v jeho ďalšom priebehu mu stačilo držať si servis. Przysiezny lepšie returnoval, bol istejší pri dlhších výmenách od základnej čiary. V treťom sete za stavu 2:2 opäť zobral Gombosovi podanie a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal a na harde v Gdyňa aréne vypukol gejzír poľskej radosti.

Gombos po prehre ťažko hľadal slová. "Jednoznačne som sklamaný. Sklamal som sám seba i celý tím. Nebol som zviazaný, bral som to ako každý iný zápas a nepripúšťal som si jeho dôležitosť. Nastúpil som s cieľom vyhrať, slabo som však returnoval, čo rozhodlo. Celý zápas bol o mne. Hneď na začiatku ma brejkol, začal si veriť. Keby som trafil do kurtu viac returnov, mohlo to byť úplné iné, no nešlo to vôbec podľa mojich predstáv."

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř Gombosovi nič nevyčítal. "Nevidel by som to tak tragicky ako Noro. Nikto by nechcel byť v jeho koži. Boli to všetko pekné zápasy, Przysiezny veľakrát riskoval aj druhé podanie, veľmi dobre umiestňoval lopty, vynikajúco servoval. Noro mal veľmi ťažkú pozíciu na returne. Musím pochváliť Martina Kližana, už dlho som ho nevidel hrať tak dobre a koncentrovane. Bol bystrý a rýchly v reakciách. Bodaj by mu to vydržalo aj na turnajoch. Ak bude takto hrať, môže stúpať vo svetovom rebríčku. Chcem pogratulovať Poliakom k postupu do svetovej skupiny, predviedli fantastické výkony. My sa nemáme za čo hanbiť, bojovali sme až do konca. Musím sa chlapcom poďakovať."

Przysiezny čakal, že Slováci budú tvrdým orieškom. "Vedeli sme, že proti Slovákom to bude ťažké, no podarilo sa nám splniť náš cieľ. Ráno som sa zobudíl s dobrou náladou, čo bol pozítívny signál. Proti Gombosovi som podal jeden z mojich najlepších výkonov v Davisovom pohári. Pred pár rokmi sme mohli iba snívať o svetovej skupine. S jedlom však rastie chuť a po postupe do 1. skupiny euro-africkej zóny sme začali veriť, že by sa nám to mohlo podariť. Veľkú zásluhu na historickom úspechu má celý tím. Bez bodov Jerzyho Janowicza a deblistov Lukasza Kubota s Marcinom Matkowskim by sme nevyhrali. Uvidíme, koho nám určí za súpera stredajší žreb v čílskom Santiagu. Mnohé tímy majú vo svojom strede hráčov z elitnej svetovej desiatky, my však máme Jerzyho, ktorý dokáže zdolať aj hráčov zvučného mena a silnú štvorhru."

Poľský kapitán Radoslaw Szymanik si víťazstvo veľmi cení. "Slováci majú veľmi dobrý tím. Martin Kližan je veľmi nebezpečný ľavák, na rýchlych povrchoch je ťažko čitateľný, dokáže meniť rytmus. Gombos hral veľmi dobre proti Janowiczovi. Prekvapilo ma, že dokázal s Jurekom držať krok štyri sety. Miloslav Mečíř je skúsený kapitán a vedel som, že nás čaká náročná úloha. Som rád, že sme získali tri body."

V daviscupovej histórii išlo o druhý vzájomný zápas, Poliaci odplatili Slovákom prehru 1:4 zo septembra 1996 z Trnavy. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa po druhý raz za sebou neuspeli v baráži o svetovú skupinu, vlani prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5. Medzi elitou hrali naposledy v roku 2006. V 1. kole v pozícii finalistov z roku 2005 prehrali v Rancague s Čile a v septembrovej baráži nestačili v bratislavskom NTC na Belgicko. Odvtedy sa márne pokúšajú o návrat medzi elitu.

Ohlasy poľských médií po víťazstve 3:2 nad Slovenskom v baráži o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára tenistov v Gdyni:
Sport.pl:"Historický úspech Poliakov. Sme vo svetovej skupine - medzi tenisovou elitou. Veľký deň Michala Przysiezneho."

Super Express: "Poľsko - Slovensko 3:2. Sme vo svetovej skupine Davisovho pohára. Poľskí tenisti čakali na tento deň dlhšie ako futbalisti na postup do skupinovej fázy Ligy majstrov."

Fakt: "Sme vo svetovej skupine. Historické..."

Przeglad Sportowy: "Slováci pokorení, Poliaci postúpili medzi elitu. Rozhodujúci bod získal Michal Przysiezny."


baráž o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára
Poľsko - SLOVENSKO 3:2


Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6
Jerzy Janowicz - Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2
Marcin Matkowski, Lukasz Kubot - Igor Zelenay, Andrej Martin 6:4, 6:3, 6:4
Janowicz - Kližan 3:6, 6:7 (4), 3:6
Przysiezny - Gombos 6:3, 6:4, 6:4