Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Tenis

DAVIS CUP: Slováci zabojujú o finálový turnaj doma proti Čechom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hrať sa bude 6.-7. marca, víťaz zápasu si vybojuje miestenku na prestížny turnaj v španielskej metropole.

Madrid 24. novembra (TASR) - Slovenskí tenisti privítajú Čechov v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára 2020. Rozhodol o tom nedeľný žreb v Madride. Hrať sa bude 6.-7. marca, víťaz zápasu si vybojuje miestenku na prestížny turnaj v španielskej metropole.

Celkovo sa na budúcoročnom finálovom turnaji v Madride 23.-29. novembra 2020 predstaví opäť osemnásť tímov. Istotu účasti má kvarteto tohtoročných semifinalistov Kanada, Veľká Británia, Rusko a domáce Španielsko, navyše Francúzsko a Srbsko, ktorí získali voľnú kartu.

O zvyšné miestenky zabojuje 24 tímov. V kvalifikácii sa predstavili nasadené krajiny z 5.-18. miesta v rebríčku, ktoré doplnili víťazi zápasov I. svetovej skupiny, medzi ktorými boli aj Slováci. Tí si v septembri poradili so Švajčiarmi.

Slováci sa proti Čechom pokúsia napraviť februárovú kvalifikačnú prehru s tohtoročnými finalistami Kanaďanmi. "Musím povedať, že Čechov som si tajne želal ako súpera. Česi sú na podobnej úrovni ako my, hráčsky sme na tom kvalitatívne rovnako. Je to jeden z mála súperov, s ktorým máme celkom dobrú šancu vyhrať. Vzhľadom na to, koho sme mohli dostať, je to veľmi prijateľný žreb. Pravda, je to derby a tie nikdy nie sú jednoduché. Je super, že Čechov privítame doma, ešte sa rozhodneme, na akom povrchu sa bude hrať," povedal pre TASR kapitán slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý.

Česi získali Davisov pohár trikrát, v kvalifikácii o finálový turnaj 2019 prehrali s Holanďanmi. Zápas Slovenska s Českom bude vôbec prvý v histórii. "Bude to prestížne derby. Síce nehráme doma, ale nemusíme cestovať ďaleko, prostredie v Národnom tenisovom centre v Bratislave poznáme, takže sa na zápas tešíme. Slováci majú vyrovnaných hráčov. Rovnako ako my, ani oni nemajú hráča v prvej stovke, ale majú kvalitných deblistov - Poláška so Zelenayom. Bude záležať na aktuálnej forme," citoval web iDnes.cz kapitána ČR Jaroslava Navrátila.

Ten sa bude zrejme spoliehať na Jiřího Veselého, ktorého doplnia mladí háči, medzi nimi víťaz juniorského US Open Jonáš Forejtek, ktorý v septembrovej baráži rozhodol o víťazstve nad Bosnou a Hercegovinou.


kvalifikácia o postup na finálový turnaj Davisovho pohára 2020:



*Chorvátsko - Pakistan/India

Maďarsko - Belgicko

Kolumbia - Argentína

USA - Uzbekistan

Austrália - Brazília

Taliansko - Kórejská republika

Nemecko - Bielousko

Kazachstan - Holandsko

SLOVENSKO - Česko

Rakúsko - Uruguaj

Japonsko - Ekvádor

Švédsko - Čile

* o domácom prostredí sa rozhodne dodatočne