Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Slováci sa v Davis Cupe pobijú o svetovú skupinu na pôde USA

Na snímke kapitán slovenského daviscupového tímu Miloslav Mečíř Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř považuje USA za náročného súpera, tvrdí však, že v žrebovacom osudí boli aj ťažší protivníci.

Londýn 8. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti sa v baráži o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára (12.-14. septembra) predstavia na pôde USA. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF, pri ktorom Slovensko figurovalo medzi nenasadenými tímami. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa mohli okrem Američanov naraziť na Kanadu, Španielsko, Srbsko, Belgicko, Chorvátsko, Argentínu a Austráliu.

Slováci počas uplynulého víkendu zdolali v dueli 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho Pohára Rakúsko 4:1 a po šesťročnej prestávke budú bojovať o postup medzi elitnú svetovú šestnástku. V bratislavskom NTC bolo rozhodnuté už po druhom dni. Debutant Norbert Gombos s Lukášom Lackom uspeli v úvodných piatkových dvojhrách, rozhodujúci tretí bod pridali v sobotňajšej štvorhre Michal Mertiňák s Martinom Kližanom.

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř považuje USA za náročného súpera, tvrdí však, že v žrebovacom osudí boli aj ťažší protivníci. "Je to ťažký žreb, no mohlo to dopadnúť aj horšie, ak by sme napríklad museli cestovať do Španielska. Američania majú vo svojom strede Johna Isnera, Sama Querreyho a výborných deblistov Boba a Mikea Bryanovcov. Nie sú však až takí silní, ako v časoch, keď za nich hrával Andy Roddick, ktorý už ukončil kariéru. Bude veľa záležať od formy našich hráčov," povedal pre TASR Mečíř.

V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas oboch krajín, Američania vedú 2:0.

Podľa generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku dostala Mečířova ekipa jedného za najsilnejších možných súperov. "Ťažšie by bolo asi už iba Španielsko s Rafaelom Nadalom na antuke. Pozitívom je, že chlapci budú hrať tesne pred daviscupovou barážou na US Open. Verím, že im posledný grandslam roka vyjde a dobrú formu si prenesú aj do Davis Cupu. Predpokladám, že Američania sa rozhodnú pre rýchly hard, na ktorom budú vysokými favoritmi. Majú výbornú štvorhru, bratia Bryanovci patria dlhé roky medzi najlepších svetových deblistov. Martin Kližan s Lukášom Lackom však už zdolali ich dvoch najlepších singlistov Isnera s Querreym. Náš tím sa zomkol, čo ukázal vo víkendovom dueli s Rakúskom.… Verím, že v Amerike zabojuje a pokúsi sa prekvapiť," povedal pre TASR Moška.

Žreb príliš nepotešil ani Lukáša Lacka, ktorý vyhral proti Rakúsku obe dvojhry. "Je to jeden z tých ťažších žrebov. S deblom moc nemôžeme počítať, ak budú Bryanovci v zostave. Na singla si môžu vyberať, každopádne cez Isnera doma sa bude veľmi ťažko robiť bod."

Podľa Norberta Gombosa, ktorý proti Rakúsku pri daviscupovom debute zdolal jednotku hostí Dominica Thiema, budú USA veľmi nepríjemným súperom. "Je to jeden z najťažších tímov, ktoré sme mohli dostať. Uvidime, či za nich nastúpi Isner, v poslednom súboji nehral. Myslím si, že všetko ja možné a do septembra je ešte veľa času, aby si každý z nášho tímu vylepšil postavenie v rebríčku. Ja osobne si myslím, že máme šancu ich zdolať."

Deblovému špecialistovi Michalovi Mertiňákovi vyšiel tip. Po prílete na antukový turnaj ATP do Houstonu mal "ciťák", že slovenskí tenisti pocestujú do USA a londýnsky žreb mu dal za pravdu. "Keď som išiel z letiska autom na hotel, tak som hovoril šoférovi, že budeme hrať proti ním Davis Cup. Ten ani nevedel, čo Slovensko znamená...," povedal pre TASR Mertiňák, ktorý tvrdí, že v septembri bude veľmi záležať na tom, kto nastúpi za Američanov.

"Ak by domáci nenastúpili v plnej sile, tak by mohli byť aj zdolateľní. Štvorhra bude určite najťažšia, veď bratia Bryanovci sú najlepšími deblistami sveta, ale v Davisovom pohári je možné všetko," dodal čerstvý držiteľ ocenenia za oddanosť od ITF, ktorý proti Rakúsku vybojoval po boku Martina Kližana rozhodujúci tretí bod.

V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas oboch krajín, Američania vedú 2:0. V roku 2002 prehrali Slováci na harde v Oklahoma City 0:5, za domácich nastúpili Pete Sampras aj Roddick. V septembri 2003 podľahol slovenský tím v baráži o svetovú skupinu USA 2:3. Išlo o vôbec prvý zápas v NTC, v úvodnej dvojhre Dominik Hrbatý senzačne zdolal Roddicka, ktorý bol čerstvým šampiónom US Open a vtedajšou svetovou jednotkou.

žreb baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára:

India - Srbsko
Brazília - Španielsko
Izrael - Argentína
Kolumbia - Kanada
USA - SLOVENSKO
Austrália - Uzbekistan
Holandsko - Chorvátsko
Ukrajina - Belgicko