Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Slováci vedú nad Slovinskom 2:0, Kližan aj Gombos zvíťazili

Na snímke slovenský daviscupový reprezentant Martin Kližan odvracia loptičku Slovincovi Gregovi Žemljovi v prvom zápase 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Slovinsko 6. marca 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí tenisti potvrdzujú s oslabenými Slovincami úlohu favorita.

Bratislava 6. marca (TASR) - Slovenskí tenisti vedú po úvodnom dni zápasu 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Slovinskom 2:0. O druhý bod pre zverencov kapitána Miloslava Mečíŕa sa v bratislavskom NTC zaslúžil Norbert Gombos, ktorý si na tvrdom povrchu DecoColor poradil s Tomom Kočevarom Dešmanom za 1:41 h v troch setoch 6:2, 6:4, 7:6 (3).

Slovinský debutant

Na snímke Slovinec Tom Kočevar-Dešman v druhom zápase proti Slovákovi Norbertovi Gombošovi v 1. kole 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Slovinsko 6. marca 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovinský debutant nahradil stále nedoliečenú tímovú jednotku Blaža Kavčiča. V úvodnej dvojhre zdolal líder domáceho tímu Martin Kližan slovinskú dvojku Grega Žemlju za 2:09 h v troch setoch 7:5, 6:3, 6:4. Ani raz nestratil podanie, keď odvrátil všetkých desať brejkbalov. Slováci môžu spečatiť svoj triumf v sobotňajšej štvorhre, v ktorej by mali nastúpiť Kližan s Igorom Zelenayom proti páru Žemlja, Kavčič.

V prvom sete držal Kočevar Dešman s Gombosom krok iba do stavu 2:2. Ďalšie štyri gemy sa stali korisťou víťaza minulotýždňového challengeru vo francúzskom Cherbourgu, ktorý skvele podával a pri dlhších výmenách od základnej čiary dokázal zatlačiť Slovinca do defenzívy. O osude druhého dejstva rozhodol Gombosov brejk v treťom geme, v ktorom rodák z Galanty predviedol dva víťazné returny. V úvode tretieho setu Gombos po rýchlom brejku odskočil súperovi na 4:2. Kočevar Dešman však v ďalších minútach otočil na 5:4 a v desiatom geme mal k dispozícii setbal. Gombos ho ale odvrátil esom a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Za stavu 6:3 premenil v poradí druhý mečbal a pripísal si na konto druhý triumf v Davisovom pohári. Vlani pri premiére v zápase proti Rakúsku po výbornom výkone zvíťazil nad Dominicom Thiemom.

Druhý bod doklepol Gombos

Gombos sa o zmene v slovinskej nominácii dozvedel v šatni pred zápasom. "Prišiel ku mne vrchný rozhodca, že prišlo k zmene a Kavčič nenastúpi. Ja som čakal, že bude hrať. S Kočevarom Dešmanom sme spolu hrali pred piatimi rokmi, keď som začínal s turnajmi kategórie futures. V tréningu hral veľmi solídne, vyrovnane so spoluhráčmi a vedel som, že to bude ťažký zápas. Sústredil som sa svoj výkon a na to, aby som získal druhý bod. Som rád, že sa mi to podarilo a že tom to v treťom sete doklepol," povedal v prvej reakcii pre RTVS.


Spokojný Mečíř

Slovenský kapitán Mečíř bol po prvom dni spokojný. "Určite som veľmi šťastný, mať dva body po prvom dni, viac si nemôžem želať. Obaja chalani boli v dobrej pohode, no neboli to ľahké zápasy. Martin musel zvládnuť prechod z antuky, no zlepšoval sa počas zápasu. Odohral to, čo bolo potrebné, dobre bojoval. Slovinci nám to trochu uľahčili, že nenastúpil Kavčič, ani Kočevar Dešman však nebol oveľa slabší. Norovi som v treťom sete prízvukoval, aby hral svoju hru a myslel pozitívne. Začiatok mal fantastický, hral také lopty, že mi až vyrážal dych. Drobná kríza môže prísť, no netreba tomu podľahnúť. Som rád, že to zvládol v troch setoch. Za posledný rok a pol urobil veľký progres, dokáže zahrať lopty z iných pozícii, ako predtým.""


Absencia Kavčiča

Slovinský kapitán Blaž Trupej na margo absencie Kavčiča uviedol. "Blaž cítil bolesti v chodidle, to bol dôvod zmeny. Je šanca, že v sobotu nastúpi vo štvorhre. Grega Žemlja dlho nehral takýto zápas, mal desať brejkbalov, no ani jeden nevyužil. S jeho výkonom som však spokojný. Nováčik Kočevar Dešman ma veľmi milo prekvapil svojou úrovňou hry, ale už dlho som nevidel niekoho, kto hrá tak rýchlo a tak kvalitne podáva, ako Gombos." Kočevar Dešman k zápasu poznamenal. "Odohral som veľmi dobrý zápas. Bol to môj daviscupový debut. Norbert hral veľmi dobre, nedal mi veľa šancí. Na začiatku som bol trochu nervózny, ale fanúšikovia boli veľmi férovi a korektní."


Kližan sfúkol Žemlju

O osude vyrovnaného prvého setu duelu medzi Kližanom a Žemljom rozhodla koncovka. Za stavu 5:5 mal Slovinec k dispozícii brejkbal, no Kližan následne získal tri fiftíny za sebou a v ďalšom geme prelomil súperov servis. Zverenec trénera Martina Damma bol istejší pri dlhých výmenách od základnej čiary, robil menej nevynútených chýb. Na začiatku druhého dejstva si po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0 a v ďalších minútach mu stačilo držať si podanie. Za stavu 5:3 odvrátil brejkbal a set zakončil esom. V treťom dejstve po brejku v treťom geme a jeho potvrdení Kližan odskočil súperovi na 3:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri svojom podaní po víťaznom forhende v poradí štvrtý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu so Žemljom na 2:0.



Kližan mal po zisku prvého bodu radosť. "Očakával som ťažký zápas. Súper nemal čo stratiť, rýchle povrchy mu vyhovujú viac ako mne, ale dnes rozhodli kvality. Som veľmi spokojný s výsledkom 3:0, je to super. Dúfam, že Gombi urobí druhý bod a do štvorhry sa nám bude nastupovať ľahšie. Žemlja pred rokom a pol ukončil kariéru, no je to výborný hráč. Teraz sa vracia a určite má na to, aby sa opäť dostal do prvej stovky. Chcel by som pochváliť publikum. Diváci prišli v hojnom počte a vytvorili super atmosféru. Po turnaji v Riu som nehral poldruhatýždňa, musel som zvládnuť prechod z antuky na hard, no podarilo sa mi to," povedal najlepší slovenský singlista.



Žemlja na margo zápasu uviedol. "Bol to môj prvý veľký test po dlhej pauze spôsobenej zdravotnými problémami. Na začiatku zápasu som sa cítil čudne a bol som zaskočený každou loptičkou, ktorá na mňa letela. Potom som sa do toho dostal, ale na konci zápasu som opäť cítil únavu a bol som rád, že som ho vôbec dohral. Rok a pol som nehral tenis na tejto úrovni, čo sa dnes prejavilo."



V daviscupovej histórii ide o prvý vzájomný súboj. Slováci vlani po domácich triumfoch nad Lotyšskom a Rakúskom postúpili do baráže o svetovú skupinu, v nej však prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5. Víťaz bratislavského súboja nastúpi koncom júla v 2. kole proti lepšiemu z dvojice Rumunsko - Izrael, Slováci by s určitosťou hrali vonku.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára

SLOVENSKO - Slovinsko 2:0 po prvom dni


Martin Kližan - Grega Žemlja 7:5, 6:3, 6:4
Norbert Gombos - Tom Kočevar Dešman 6:2, 6:4, 7:6 (3)

sobota 14.30 Kližan, Igor Zelenay - Žemlja, Kavčič

nedeľa 12.00 Kližan - Kavčič, Gombos - Žemlja