Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Tenis

Elena Baltačová prehrala boj s rakovinou, zomrela vo veku 30 rokov

Elena Baltačová Foto: TASR/AP

Baltačová bola najvyššie v rebríčku WTA v roku 2010, keď okupovala 49. miesto. Trikrát sa v kariére prebojovala do 3. kola na grandslamovom turnaji - Wimbledon 2002 a Australian Open 2005 a 2010.

Londýn 5. mája (TASR) - Bývalá britská tenisová jednotka Elena Baltačová zomrela vo veku 30 rokov na rakovinu pečene. Rodáčke z Kyjeva, ktorá reprezentovala Veľkú Britániu na OH 2012 v Londýne, diagnostikovali zákernú chorobu v januári len dva mesiace po skončení aktívnej kariéry a niekoľko týždňov po svadbe s dlhoročným trénerom Ninom Severinom. Informovala agentúra AP.

Baltačová skonala v pokoji v anglickom Ipswichi obklopená svojou rodinou a priateľmi. "Máme zlomené srdcia, pretože sme prišli o nádhernú, talentovanú a odhodlanú Bally," uviedol Severino vo vyhlásení. "Bola to neskutočná osoba, ktorá si svojim inšpiratívnym prístupom a láskavosťou získala srdcia mnohých ľudí."

Baltačová pochádzala zo športovej rodiny. Jej otec Sergej hrával futbal za Dynamo Kyjev a anglický Ipswich Town, pričom vyhral bronzovú medailu na OH 1980 v Moskve. Matka Oľga reprezentovala bývalý Sovietsky zväz v päťboji.

Keď mala 19 rokov, tak jej diagnostikovali chronické problémy s pečeňou, musela užívať lieky a chodiť na pravidelné krvné testy. "Elenina cesta nebola nikdy jednoduchá. Ale ona neustále ukazovala svoju silu, zmysel pre humor a nezlomného ducha," uviedla šéfka WTA Stacey Allasterová.

Baltačová bola najvyššie vo svetovom rebríčku WTA v roku 2010, keď okupovala 49. miesto. Trikrát sa v kariére prebojovala do 3. kola na grandslamovom turnaji - Wimbledon 2002 a Australian Open 2005 a 2010. Zdravotné problémy s členkom ju donútili v novembri minulého roku ukončiť kariéru a plánovala pokračovať v tenise ako trénerka britských tenistiek.