Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Tenis

Klein prehral v semifinále dvojhry PSO s Macháčom

Na archívnej snímke slovenský tenista Lukáš Klein. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V pondelok bude prvýkrát v kariére figurovať v elitnej svetovej dvestovke. Klein napriek semifinálovej prehre dosiahol svoj doposiaľ najlepší výsledok na Peugeot Slovak Open.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Slovenský tenista Lukáš Klein neuspel v semifinále dvojhry na bratislavskom challengri Peugeot Slovak Open. Na harde v NTC podľahol Čechovi Tomášovi Macháčovi 6:7 (5), 2:6. Dvadsaťročný kvalifikant nastúpi vo finále v nedeľu o 11.00 h proti Nemcovi Maximilianovi Martererovi.

Klein i Macháč si až do stavu 4:4 suverénne vyhrávali svoje podania. V deviatom geme sa slovenský hráč dostal po víťaznom returne k prvému brejkbalu, Macháč ho však odvrátil razantným podaním na "téčko". O osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk, ktorý získal aj s prispením šťastia vo svoj prospech Macháč. Za stavu 5:5 mu k rozhodujúcemu minibrejku pomohla páska.

V druhom dejstve si talentovaný Čech po dvoch brejkoch vybudoval náskok 5:1 a šancu na postup do finále už z rúk nepustil. Vo ôsmom geme premenil hneď prvý mečbal. V pondelok bude prvýkrát v kariére figurovať v elitnej svetovej dvestovke. Klein napriek semifinálovej prehre dosiahol svoj doposiaľ najlepší výsledok na Peugeot Slovak Open.

Po skončení zápasu s Macháčom ho mrzela nevydarená koncovka prvého setu. "Dnes rozhodoval servis. V tajbrejku som na returne mohol vyhrať aspoň jednu výmenu, no spravil som tam chybu. Rozladilo ma 'prasiatko' za stavu 5:5, ktoré rozhodlo o prvom sete. V druhom dejstve som bol už trochu menej koncentrovaný na servise, pokašľal som to. Musel som ísť cez druhý servis a vo výmenách som kazil," uviedol Klein.

S celkovým vystúpením na turnaji vyslovil spokojnosť. "Hodnotím to pozitívne. Teší ma, že som v Bratislave odohral dosť zápasov. Podarilo sa mi vyhrať ťažké duely. Prvýkrát som získal skalp hráča z prvej svetovej stovky. Dúfam, že ma to nakopne. Na budúci týždeň ma ešte čaká challenger v Ortisei," dodal člen NTC, ktorý v Taliansku odohrá posledný turnaj pod vedením českého trénera Tomáša Krupu.



dvojhra - semifinále:

Tomáš Macháč (ČR) - Lukáš KLEIN (SR) 7:6 (5), 6:2


Krupa o spolupráci s Kleinom: Luki ukázal nasadenie, škoda koronapauzy


Rukopis českého trénera Tomáša Krupu výrazne prispel k výkonnostnému progresu slovenského tenistu Lukáša Kleina. Pod vedením skúseného odborníka sa člen NTC dostal do elitnej svetovej trojstovky. V lete vyhral Klein sériu Peugeot Tennis Tour. Dobrú formu potvrdil aj na bratislavskom challengri Peugeot Slovak Open, kde postúpil až do semifinále dvojhry.

Po turnaji v Ortisei sa úspešná spolupráca skončí, Krupa sa rozhodol pre návrat do rodnej krajiny. "Luki počas našej spolupráce ukázal nasadenie, popracoval na podaní, čo ukázal aj na Peugeot Slovak Open. Servisové gemy zvládal veľmi dobre. Škoda koronapauzy, ktorá ho pribrzdila. Ja som musel byť tri mesiace v Čechách, nemohli sme spolu trénovať," uviedol Krupa, ktorý v minulosti spolupracoval s Tomášom Berdychom či Radkom Štěpánkom.

Podľa českého kouča má Klein potenciál zlepšovať sa. "Aj v dnešnom semifinále proti Tomášovi Macháčovi podal dobrý výkon. V prvom sete mu chýbal kúsok šťastia. Boli tam dva gemy, ktoré mal na returne dobre rozohrané, stav bol 30:30, no nepodarilo sa mu prelomiť súperov servis. V druhom sete mu už trochu chýbala energia. Na turnaji odohral veľa dvojhier i štvorhier. Aj keď je kondične výborne pripravený, svoju rolu už zohrala únava."