Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

Fed Cup: Holandsko je vždy v tímových súťažiach nepríjemný súper

Tréneri Matej Lipták (vľavo) a Miloslav Mečíř (vpravo). Foto: TASR/Martin Baumann

Na radnici v Apeldoorne v piatok na pravé poludnie vyžrebujú stretnutie 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie medzi tenistkami Holandska a Slovenska.

Apeldoorn/Bratislava 5. februára (TASR) - Na radnici v Apeldoorne v piatok na pravé poludnie vyžrebujú stretnutie 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie medzi tenistkami Holandska a Slovenska. Kapitánovi Matejovi Liptákovi budú v hale Omnisport chýbať Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová i Jana Čepelová, slovenský tím však napriek ich absencii pôjde do zápasu v úlohe mierneho favorita.

Lipták považuje Holandsko za nepríjemného súpera, hoci v prvej svetovej stovke má iba jednu hráčku Kiki Bertensovú. "Je to mladý tím. U mladých hráčok nikdy neviete, čo predvedú v zápasoch, lebo Fed Cup je niečo úplne iné ako turnaje. Holandsko ako také je v tímových súťažiach jedným z najnepríjemnejších súperov. Majú skvelé obecenstvo, ktoré ich vždy ženie dopredu. Ťažko povedať, či tá atmosféra strhne hráčky k výkonom, ktoré za normálnych okolností ani nie sú schopné podať, alebo to bude opačne. Uvidíme to až na kurte. Pevne verím, že kvalita našich hráčok bude dostatočná a že to zvládneme aj v zostave, ktorú mám k dispozícii," povedal pre TASR kapitán slovenského tímu.

Vo dvojhrách s veľkou pravdepodobnosťou dostane príležitosť Anna Karolína Schmiedlová, ktorá vo Fed Cupe zatiaľ nastúpila iba vtedy, keď už bolo rozhodnuté o víťazovi stretnutia. Antuka je jej najobľúbenejším povrchom. "Kája sa veľmi teší. Bolo by to pre ňu niečo nové, ak by hrala prvýkrát v zápase, v ktorom o niečo ide. Treba však tú motiváciu udržať na uzde. Mojou úlohou bude pripraviť ju tak, aby nebola premotivovaná a aby v prvom rade podala čo najlepšie výkony."

Úvodné sobotňajšie dvojhry sú na programe od 13.00, v nedeľu od 12.00 sa uskutočnia ďalšie dva single a záverečná štvorhra. Hlavným rozhodcom je Talian Roberto Ranieri, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Francúz Pascal Maria a Britka Kelly Thompsonová. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop. Vo fedcupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas, stav je zatiaľ nerozhodný 1:1. Slovenky vlani v apríli vypadli zo svetovej skupiny, keď bez Cibulkovej, Hantuchovej a Magdalény Rybárikovej prehrali na harde v Quebecu s domácou Kanadou 1:3.