Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Tenis

Tréner Lipták mladým hráčkam verí pred Fed Cupom s Kanadou

Na snímke nehrajúci kapitán Slovenska Matej Lipták (vľavo) a generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška (vpravo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kapitán Matej Lipták nebude mať k dispozícii dve najlepšie slovenské hráčky Dominiku Cibulkovú a Danielu Hantuchovú.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Kvarteto tenistiek Magdaléna Rybáriková (37. vo svetovom rebríčku WTA, Jana Čepelová (51.), Anna Karolína Schmiedlová (65.) a Michaela Hončová (262.) figuruje v slovenskej nominácii na barážové stretnutie o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie na pôde Kanady (19.-20. apríla na tvrdom povrchu Latex-ite v Quebecu).

Kapitán Matej Lipták nebude mať k dispozícii dve najlepšie slovenské hráčky Dominiku Cibulkovú a Danielu Hantuchovú. Cibulková dala prednosť štartu na turnaji WTA v Kuala Lumpur, Hantuchová príprave na nasledujúce antukové podujatia v Európe.

V predpokladanej nominácii Kanady sú semifinalistka Australian Open Eugenie Bouchardová (19.), Sharon Fichmanová (89.), Alexandra Wozniaková (153.) a Gabriela Dabrowska (199.). Úvodné sobotňajšie dvojhry sa začnú o 21.00 SEČ, v nedeľu od 19.00 SEČ sú na programe zostávajúce dva single a záverečná štvorhra. Hrá sa s loptičkami značky Wilson US Open Regular Duty. Hlavnou rozhodkyňou bude Austrálčanka Donna Kelsová, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Američan Jake Garner a Britka Fiona Edwardsová. Slovenky vo februári prehrala v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC s Nemeckom 1:3. Kanaďanky si v 1. kole II. svetovej skupiny poradili v Montreale so Srbskom 3:1.



Podľa Liptáka je neúčasť Cibulkovej a Hantuchovej oslabením. "Dominika s Danielou odohrali za posledné roky prakticky všetky fedcupové zápasy. Majú bohaté skúsenosti, sú to naše opory. Musím sa však na to pozerať realisticky. Tentokrát sa nám nepodarilo dať dokopy najsilnejší tím. Domča má skvelú sezónu, je v najlepšej svetovej desiatke a v Kuala Lumpur má šancu získať ďalšie body, ktoré ju môžu posunúť v rebríčku a posilniť jej šance kvalifikovať sa na MS WTA do Singapuru. Bolo to ťažké rozhodovanie, lebo som Domčin tréner a zároveň fedcupový kapitán. Daniela nechce riskovať zranenie, ktoré sa jej prihodilo po fedcupovom zápase s Nemeckom. Chce sa sústrediť na turnaje a dostať sa do optimálnej formy. V Stuttgarte bude musieť hrať kvalifikáciu, nedostala sa priamo do hlavnej súťaže," povedal Lipták na stredajšej tlačovej konferencii.

Slovenský kapitán verí, že mladé hráčky sa chopia svojej šance. "Pre ďalšie dievčatá sa v Kanade otvára veľká príležitosť ukázať sa v ťažkých zápasoch. Janka Čepelová i Kája Schmiedlová už začínajú ukazovať výkonnosť, ktorá je porovnateľná s našimi najlepšími hráčkami. Janka sa v Charlestone prezentovala v skvelej forme, je to "srdciar" a vo Fed Cupe sa dokáže vyhecovať k skvelým výkonom, čo potvrdila vlani v Srbsku v dueli proti Bojane Jovanovskej. Pri absencii Domči a Daniely mi vyvstala otázka štvrtej hráčky. Rozhodol som sa napokon, že nominujem mladú Mišku Hončovú, ktorá už odohrala nejaké turnaje WTA a Fed Cup bude pre ňu cennou skúsenosťou. Rozmýšľal som aj nad Janette Husárovou, ktorá by bola veľmi platná do debla. Oslovil som ju, ale stále trvá na tom, že chce dať šancu mladým hráčkam. V hre bola aj Kristína Kučová, Kika je však druhá pod čiarou na turnaji v Kuala Lumpur," dodal Lipták.

Čepelová je už v dejisku zápasu, Schmiedlová priletí do Quebecu z turnaja v kolumbijskej Bogote. "Magda Rybáriková je momentálne na turnaji v Katoviciach. Trochu ma to prekvapilo, že po dlhej americkej šnúre sa rozhodla cestovať do Poľska. V Kanade bude v novej pozícii, ešte nikdy nebola tímovou jednotkou. Verím však, že to zvládne. Do Quebecu by mala odcestovať v nedeľu spoločne s Hončovou a realizačným tímom. V ňom prišlo k jednej zmene. Ako tréner nepocestuje Ladislav Simon, ktorý má povinnosti s Lukášom Lackom. Dohodol som sa s Martinom Zathureckým, koučom Janky Čepelovej, ktorý mi pôjde pomôcť ako tréner. Od štvrtka sa bude s Jankou i Kájou pripravovať v Quebecu, kam už v utorok letel fyzioterapeut Zdenko Ďuriš, ktorý sa bude o obe hráčky starať," zakončil Lipták.