Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Fed Cup: Slovensko - Holandsko po prvom dni je stav vyrovnaný

Na snímke slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová počas úvodnej dvojhry proti domácej Holanďanke Kiki Bertensovej v zápase 1. kola druhej svetovej skupiny Pohára federácie Holandsko - Slovensko 7. februára 2015 v holandskom Apeldoorne. Foto: TASR/AP

Slovenská dvojka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá pri singlovej fedcupovej premiére zdolala holandskú jednotku Kiki Bertensovú za 1:45 h v dvoch setoch.

Apeldoorn 7. februára (TASR) - Slovenské tenistky vedú po úvodnej dvojhre stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie nad domácim Holandskom 1:0. O prvý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v Apeldoorne postarala slovenská dvojka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá pri singlovej fedcupovej premiére zdolala holandskú jednotku Kiki Bertensovú za 1:45 h v dvoch setoch 6:2, 7:5. V druhej dvojhre si v hale Omnisport zmerali sily holandská dvojka Arantxa Rusová a slovenská jednotka Magdaléna Rybáriková.



Schmiedlovej skvele vyšiel úvod zápasu s Bertensovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 5:0. Zverenka trénera Milana Martinca ťažila z dobrého pohybu po dvorci, bola trpezlivejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary. Bertensová pôsobila ťažkopádnym dojmom, robila veľa nevynútených chýb. V ďalších minútach síce odvrátila hrozbu "kanára" a znížila na 2:5, no Schmiedlová po brejku v ôsmom geme získala prvý set vo svoj prospech.

Dvadsaťročná Slovenka hrala dobre takticky, dokázala Bertensovú rozbehať a v druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:1. Holanďanka však v ďalších minútach aj za výdatnej podpory zaplneného hľadiska pridala na agresivite, začala súkať winnery a podarilo sa jej vyrovnať na 5:5. Schmiedlová ale napokon dotiahla zápas do úspešného konca. V dvanástom geme premenila pri podaní súperky po vítaznom bekhendovom obhodení v poradí druhý mečbal a odplatila Bertensovej vlaňajšiu prehru z turnaja WTA v Hongkongu. Pre holandskú hráčku je to vôbec prvý neúspešný singlový zápas v Pohári federácie, doposiaľ mala bilanciu 8:0.

Schmiedlová mala po prvom fedcupovom víťazstve v kariére veľkú radosť. "Veľmi sa teším, že sa mi podarilo vybojovať pre Slovensko úvodný bod. Bol to predsa len môj prvý fedcupový zápas, v ktorom o niečo išlo. Nevedela som, čo od toho čakať, bola som nervózna. Mala som to našťastie od začiatku pod kontrolou, k čomu mi dopomohla aj súperka početnými chybami. V druhom sete to bolo ťažšie. Bertensová sa zlepšila, za stavu 5:5 prišli nervy, no som hrdá na seba, ako som to zvládla. Vyhrala som zápas svojou dobrou hrou. Je to jeden z mojich najcennejších triumfov v kariére, ešte nikdy som nehrala za svoju krajinu v takomto dôležitom zápase. Na antuke som sa cítila komfortne a oveľa lepšie, ako vlani na harde v Hongkongu, kde som s ňou prehrala," povedala pre TASR zverenka trénera Milana Martinca, ktorá si pochvaľovala atmosféru v hľadisku. "Trochu som sa obávala, že Holanďania budú príliš hluční, no bolo to super. Skupinku našich fanúšikov bolo dokonca miestami počuť viac ako domácich."

Vo fedcupovej histórii ide o tretí vzájomný duel medzi Slovenskom a Holandskom, stav je zatiaľ nerozhodný 1:1. Slovenky vlani v apríli vypadli zo svetovej skupiny, keď bez Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Rybárikovej prehrali na harde v Quebecu s domácou Kanadou 1:3. Holanďanky si v baráži o druhú svetovú skupinu poradili v Hertogenboschi s Japonskom. Víťaz súboja v Apeldoorne bude v apríli bojovať o postup medzi elitnú osmičku, neúspešné družstvo čaká zápas o udržanie sa v druhej lige.

Rusová prehrala s Rybárikovou na tráve i na harde, na holandskej antuke však mala od začiatku navrch. Vo štvrtom geme po úspešnom obhodení prelomila súperkino podanie a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 4:1, ktorý pretavila v zisk prvého setu. V druhom dejstve Rusová hneď na úvod Slovenku brejkla a v treťom geme viedla 40:15. Rybáriková si podržala servis a v ďalších minútach vyrovnala na 3:3, v siedmej hre ju však opäť zradilo podanie a Rusová už šancu vybojovať vyrovnávajúci bod z rúk nepustila. Za stavu využila mečbal a odvďačila sa Haarhuisovi za to, že jej dal prednosť pred rebríčkovo lepšie postavenou Hoogenkampovou.

Slovenský kapitán Matej Lipták je so stavom 1:1 po prvom dni spokojný. "Na začiatku dňa by som to určite bral. Po prvej dvojhre tam boli emócie a dúfali sme, že by mohlo byť aj 2:0 pre nás, no nepodarilo sa to. Kája hrala prvý zápas, v ktorom o niečo išlo a podala skvelý výkon. Od začiatku do konca si počínala veľmi zodpovedne, držala sa konceptu, ktorý fungoval. Mohlo sa to skončiť aj jednoznačnejšie, súperka jej pomáhala ľahkými chybami. V druhom sete sa to zdramatizovalo, Bertensová vyrovnala na 5:5, no Kája zvládla záver skvele. Posledné štyri gemy boli najkvalitnejšie v celom zápase. Kája má na čom stavať do ďalších stretnutí. Som rád, že sa jej podaril debut vo veľkom štýle. Holanďania možno rátali s týmto bodom, my sme zasa rátali s bodom pre Magdu. Už po žrebe som však povedal, že každý jeden zápas je otvorený. Magda mala s Rusovou pozitívnu bilanciu, je vyššie na renkingu, no Fed Cup je niečo iné ako turnaj, hráčky sa vedia na túto súťaž pripraviť. Pevne verím, že v nedeľu to zvládneme. Budeme sa snažiť získať dva body, aj v debli máme šancu. Magda je naša jednotka, Prehrala prvý zápas, no to neznamená, že prehra aj druhý."







1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie
Holandsko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Kiki Bertensová - Anna Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7,
Arantxa Rusová - Magdaléna Rybáriková 6:3, 6:4


nedeľa 12.00 Bertensová - Rybáriková, Rusová - Anna Karolína Schmiedlová, Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková - Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová