Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

Hantuchová zdolala Celikovú, Slovensko vyhráva 2:0

Daniela Hantuchová, archívne foto Foto: TASR/AP

Slovenky môžu spečatiť svoje víťazstvo už v prvej nedeľňajšej dvojhre, v ktorej by mali proti sebe nastúpiť Schmiedlová s Celikovou.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Slovenské tenistky sú blízko k udržaniu sa v II. svetovej skupine Pohára federácie. Po prvom dni barážového stretnutia o účasť v "druhej lige" totiž vedú nad Švédskom 2:0. O druhý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v bratislavskom NTC postarala slovenská dvojka Daniela Hantuchová, ktorá deklasovala švédsku jednotku Susanne Celikovú za 59 minút 6:2, 6:0. V úvodnom singli si Anna Karolína Schmiedlová poradila s Rebeccou Petersonovou za 1:24 h v dvoch setoch 6:3, 6:3. Slovenky môžu spečatiť svoje víťazstvo už v prvej nedeľňajšej dvojhre, v ktorej by mali proti sebe nastúpiť Schmiedlová s Celikovou.

Hantuchovej skvele vyšiel úvod zápasu s Celikovou, keď dvakrát prelomila súperkino podanie a vybudovala si náskok 4:0. Švédka následne znížila na 2:4, no záver setu patril skúsenej Slovenke. Hantuchová tlačila Celikovú do defenzívy, dlhšie výmeny úspešne zakončovala obľúbeným bekhendom po čiare. Aj druhé dejstvo bolo jasne v réžii dvojnásobnej držiteľky fedcupového "srdiečka" za oddanosť a prístup k reprezentácii. Po dvoch brejkoch odskočila Celikovej na 4:0 a napokon jej uštedrila "kanára".

Hantuchová bola po zisku druhého bodu spokojná. "Som rada, že stav je po prvom dni taký, v aký sme dúfali. S Kajkou sme odviedli také výkony, ako sme mali, z našej strany tam bol profesionálny prístup aj disciplína. Fanúšikovia si prišli na svoje a vytvorili super atmosféru. Maťo Lipták má počas fedcupového týždňa dokáže vždy dostať do veľkej pohody a má veľkú zásluhu na tom, že som dnes hrala tak dobre." Kapitán bol rád, že jeho zverenky potvrdili v úvodných dvojhrách papierové predpoklady. "Nikdy nie je jednoduché nastupovať v pozícii jasného favorita, špeciálne doma. Obe naše hráčky k tomu pristúpili veľmi zodpovedne. Sú kvalitnejšie a renkingovo lepšie postavené ako Švédky. Vedieme 2:0, no stále potrebujeme získať ešte jeden deň. Pevne verí, že to dotiahneme do víťazného konca."



Celiková bola po hladkej prehre s Hantuchovou sklamaná. "Nehrala som svoj najlepší tenis, na druhej strane Daniela hrala naozaj veľmi dobre. Je to príjemný pocit odohrať prvý fedcupový zápas. Škoda, že to nevyšlo podľa mojich predstáv, Daniela vyhrala zaslúžene." Švédsky kapitán Lars-Anders Wahlgren na margo úvodného dňa uviedol. "Rebecca hrala o.k., no bolo vidieť rozdiel v rebríčku. Schmiedlová nedávno vyhrala turnaj v Katoviciach a rozhodujúce momenty zvládla lepšie. Daniela bola v minulosti svetovou päťkou a dnes potvrdila, že má veľké skúsenosti, odohrala množstvo fedcupových zápasov."



Slovenky nastúpili v dueli proti Švédkam bez svojej najlepšej singlistky Dominiky Cibulkovej, ktorá sa v marci podrobila operácii výrastku na achilovke. Pre problémy s pätou a šľachou vypadla z nominácie Magdaléna Rybáriková. Švédky pricestovali do Bratislavy bez svojej jednotky Johanny Larssonovej, ktorá utrpela na turnaji WTA v Miami zranenie ruky. Vo fedcupovej histórii ide o prvý vzájomný súboj.

Pozrite si galériu zo zápasu:


baráž o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie:
SLOVENSKO - Švédsko 2:0 po prvom dni

Anna Karolína Schmiedlová - Rebecca Petersonová 6:3, 6:3
Daniela Hantuchová - Susanne Celiková 6:2, 6:0

nedeľa 13.00 Schmiedlová - Celiková, Hantuchová - Petersonová, Jana Čepelová, Hantuchová - Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová