Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Tenis

Fed Cup: Slovenky bez Hantuchovej a Cibulkovej prehrali v Holandsku

Na snímke slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková a nehrajúci kapitán Matej Lipták po prehre v prvom sete počas prvej dvojhry druhého hracieho dňa proti domácej Holanďanke Kiki Bertensovej v zápase 1. kola druhej svetovej skupiny Pohára federácie Holansko - Slovensko 8. februára 2015 v holandskom Apeldoorne. Foto: TASR

Slovenské tenistky budú 18.-19. apríla bojovať o udržanie sa v II. svetovej skupine Pohára federácie možno s Bieloruskom či Švédskom.

Apeldoorn 8. februára (TASR) - Slovenské tenistky budú 18.-19. apríla bojovať o udržanie sa v II. svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola totiž prehrávajú na antuke v Apeldoorne s domácim Holandskom už 1:3. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Paula Haarhuisa sa postarala Arantxa Rusová, ktorá v záverečnej dvojhre v súboji tímových dvojok zdolala Annu Karolínu Schmiedlovú v troch setoch 6:3, 2:6, 6:4. V úvodnom nedeľňajšom singli v dueli tímových jednotiek si Kiki Bertensová poradila s Magdalénou Rybárikovú v troch setoch 6:1, 2:6, 6:1.

Slovenky spoznajú svojho súpera v baráži v stredu 11. februára, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Schmiedlovej nevyšiel vstup do zápasu, keď v úvodnom geme stratila vlastné podanie a Ruaová sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. Slovenka si nevedela poradiť s nepríjemným ľaváckym servisom Holanďanky, ktorá po ďalšom brejku v deviatom geme získala úvodný set vo svoj prospech. V druhom dejstve začala mať Schmiedlová navrch pri dlhých výmenách od základnej čiary, trikrát súperku brejkla a vynútila si rozhodujúci set. V ňom za stavu 2:2 nevyužila štyri brejkbaly, no v Tildenovom geme zobrala súperke servis a v ôsmej hre viedla 30:0. Rusová však vyrovnala na 4:4 a záver bol v jej réžii. V desiatom geme premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal.

Rybáriková mala hneď v úvodnom geme duelu s Bertensovou brejkbal, nevyužila ho však a v ďalších minútach na dvorci dominovala Holanďanka. Vo štvrtom geme po dvoch kvalitných returnoch prelomila súperkino podanie, v šiestej hre opäť Slovenku brejkla a prvý set sa stal jasne jej korisťou. Rybáriková mala problémy s tajmingom, chýbala jej úderová istota.

Slovenský kapitán Matej Lipták bol z jej výkonov rozčarovaný. "Keď sa jednotlivé gemy hlavne pri Magdinom servise začali vyvíjať negatívne alebo mala manko brejku, jej výkonnosť išla dole a mentálne začala upadať. Myslím si, že to bola pre ňu príliš veľká zodpovednosť. Zväzovalo ju to, špeciálne keď bola v pozícii jednotky tímu a každý od nej očakával body. Nedokázala sa dostatočne uvoľniť a predviesť to, čoho je schopná. Tvrdí, že antuka jej nesedí, no aj na tomto povrchu som ju videl zahrať oveľa lepšie," uviedol šéf slovenskej lavičky.

Hneď na začiatku druhého dejstva opäť stratila servis, no v ďalších minútach zlepšila medzihru, začala viac chodiť na sieť a aj vďaka početným nevynúteným chybám Holanďanky otočila na 4:1. Po ďalšom brejku v ôsmom geme si vynútila tretí set, v ňom však mala navrch Bertensová. Po dvoch brejkoch odskočila Slovenke na 5:1 a v siedmom geme premenila pri jej podaní po úspešnom obhodení v poradí tretí mečbal. Odčinila tak sobotňajšiu prehru so Schmiedlovou a vylepšila svoju singlovú fedcupovú bilanciu na 9:1.

Lipták bol po prehre sklamaný. "Som smutný, že sme prehrali a budeme bojovať o záchranu v druhej svetovej skupine. Svojim výkonmi i hrou ma sklamala Magda Rybáriková, čakal som od nej, že získa aspoň bod. Bola líderkou tímu, no túto úlohu nezvládla. Aj na antuke dokáže zahrať oveľa lepšie ako v Apeldoorne. Rozmýšľal som dlho, či dnes v úvodnej dvojhre nedám šancu Kike Kučovej, no napokon som sa predsa len rozhodol pre Magdu. Bertensová je totiž veľmi dobrou tenistkou, aj ked tu nepredvádzala nejlepší tenis, môže zdolať hráčky Top 20. Mrzí ma, že Magda nevyužila svoj potenciál. Keby sme viedli 2:0 alebo 2:1, bolo by to úplne iné. Rusova hrala proti Káji Schmiedlovej oveľa lepšie ako v sobotu, sebavedomo. Nemala čo stratiť, lebo vedela, že Holanďania majú silnú štvorhru. Kája bola za stavu 1:2 pod tlakom, aj preto prehrala. Dúfam, že v aprílovej baráži nastúpime v najsilnejšom zložení s Dominikou, Danielou i Jankou. Neželám si Japonsko vonku, vtedy by opäť hrozilo, že nebudeme v plnej sile. Chceme vyhrať a v novej sezóne sa pokúsiť o návrat do svetovej skupiny."

Rybáriková tvrdí, že aj v záverečných kolách turnajov WTA je pod tlakom a vie sa s ním vyrovnať. "Dokázala som vyhrať štyri turnaje a dvakrát som bola vo finále. Nie je to tak, že by som sa vždy zosypala. Na antuke sa mi hrá ťažko, aj na turnajoch väčšinou vypadávam v prvom alebo druhom kole. V Holandsku som v oboch zápasoch bojovala, bohužiaľ to nestačilo," povedala aktuálna slovenská rebríčková dvojka, ktorá vo Fed Cupe naposledy v singli dostala príležitosť v roku 2010 v dueli o účasť vo svetovej skupine proti Srbsku. Na antuke v belehradskej Aréne vtedy prehrala s Jelenou Jankovičovou i Bojanou Jovanovskou.

Lipták priznal, že po odrieknutí Cibulkovej s Hantuchovou a pri neúčasti Čepelovej, ktorá v Austrálii prekonala zápal pľúc, sa ocitol v ťažkej situácii. "Vlani v Kanade ani teraz v Holandsku som nemal k dispozícii to družstvo, ktoré by som chcel. Domču i Danielu som lámal, no obe čaká séria turnajov na harde a ja som to musel akceptovať. Bolo by to úplne iné, keby sme nastúpili v plnej sile, ale na to sa nedá vyhovárať. Na druhej strane máme oveľa širší tím ako v minulosti. Voľakedy sme mali družstvo založené na dvoch hráčkach a s ním sme žali úspechy. Teraz môžeme stavať na mladých tenistkách Káji Schmiedlovej, ktorá sa v Apeldoorne prezentovala vo výbornom svetle, či Janke Čepelovej. Pevne verím, že sa to všetko utrasie, že sa nám podarí udržať v II. svetovej skupine a na ďalší rok postúpiť medzi elitnú osmičku."



Vo fedcupovej histórii ide o tretí vzájomný duel medzi Slovenskom a Holandskom, stav je zatiaľ nerozhodný 1:1. Slovenky vlani v apríli vypadli zo svetovej skupiny, keď bez Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Rybárikovej prehrali na harde v Quebecu s domácou Kanadou 1:3. Holanďanky si v baráži o druhú svetovú skupinu poradili v Hertogenboschi s Japonskom. Víťaz súboja v Apeldoorne bude v apríli bojovať o postup medzi elitnú osmičku, neúspešné družstvo čaká zápas o udržanie sa v druhej lige.

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie
Holandsko - SLOVENSKO 4:1


Kiki Bertensová - Anna Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7
Arantxa Rusová - Magdaléna Rybáriková 6:3, 6:4
Bertensová - Rybáriková 6:1, 2:6, 6:1
Arantxa Rusová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3 2:6 6:4
Krajicek, Hogenkamp - K.Schmiedlová, K.Kučová 7:5 6:1