Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Martin Kližan postúpil do finále dvojhry na turnaji ATP v Mníchove

Na snímke slovenský tenista Martin Kližan, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Kližan nastúpi vo finále dvojhry na turnaji ATP v Mníchove proti Talianovi Fabiovi Fogninimu.

Mníchov 3. mája (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan sa druhýkrát v kariére prebojoval do finále dvojhry na turnaji ATP. V semifinále antukového podujatia v Mníchove v pozícii úspešného kvalifikanta zdolal po výbornom výkone druhého nasadeného obhajcu titulu domáceho Nemca Tommyho Haasa hladko v dvoch setoch 6:3 a 6:2.

V nedeľu o 11.00 bude bojovať o druhý singlový titul na ATP Tour proti najvyššie nasadenému Talianovi Fabiovi Fogninimu, nad ktorým vyhral v roku 2012 vo finále halového turnaja v ruskom Petrohrade, v ďalších troch zápasoch však ťahal za kratší koniec. Kližan má v bavorskej metropole už istú prémiu 40.720 eur a 162 bodov do svetového rebríčka ATP. V jeho novom vydaní poskočí minimálne na 69. miesto, čo bude posun o 42 priečok.

Kližan začal proti Haasovi ako z partesu, dvakrát prelomil podania a súpera a vybudoval si náskok 5:1. Slovenský daviscupový reprezentant skvele podával, umne menil rytmus hry a bývalú svetovú dvojku privádzal do zúfalstva účinnými stopbalmi. Haasovi sa ešte podarilo znížiť na 3:5, no v deviatom geme premenil Kližan po víťaznom forhendovom returne hneď prvý setbal.

V druhom dejstve zverenec českého trénera Martina Damma po rýchlom brejku odskočil súperovi na 4:1 a dobre rozohratý zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri podaní Haasa hneď prvý mečbal a odplatil Haasovi prehru z antuky v Hamburgu z roku 2012. "Dnes som hral konštantne, bez výkyvov, bol to z mojej strany solídny výkon. Diváci nevideli žiaden super zápas, Haas dnes totiž nehral tak, aby ich dostal do varu. Z hladkého víťazstva mám radosť, už sa teším na finále," citovala Kližana nemecká tlačová agentúra dpa.

Haas, ktorý sa v Mníchove vrátil do súťažného kolotoča po šesťtýždňovej pauze zavinenej zranením ramena, bol po hladkej prehre sklamaný. "Bol to pre mňa veľmi trpký deň. Na kurte boli tie najhoršie podmienky, aké len mohli byť. Kto vie, možno to bol môj posledný zápas v Mníchove. Takto som sa nechcel rozlúčiť s divákmi."

Dvojhra - semifinále:
Martin KLIŽAN (SR) - Tommy Haas (2-Nem.) 6:3, 6:2
Fabio Fognini (1-Tal.) - Jan-Lennard Struff (Nem.) 6:3, 6:1