Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Kližan: O mojom úspechu v Mníchove rozhodla bojovnosť a srdce

Z tlačovej konferencie s víťazom tenisového turnaja ATP v Mníchove Martinom Kližanom v Národnom tenisovom centre v Bratislave 5. mája 2014 . Kližan získal v nedeľu 4. mája 2014 druhý singlový titul na okruhu ATP, keď v pozícii kvalifikanta triumfoval na antukovom turnaji v Mníchove. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský tenista poskočil v rebríčku ATP na 62. priečku, čím sa stal novou slovenskou jednotkou.

Bratislava 5. mája (TASR) - Napriek zdravotným problémom sa tenista Martin Kližan dostal v pozícii kvalifikanta až na vrchol turnaja ATP v Mníchove, kde si pripísal svoj druhý triumf v kariére. Pod jeho zisk sa nepodpísali podľa jeho slov kvality ani taktické predstieranie zranenia, ale bojovnosť a srdce.

Finálový duel bol pre 24-ročného tenistu náročný hneď v dvoch rovinách. Okrem boja na kurte proti najvyššie nasadenému Fabiovi Fogninimu sa musel popasovať aj so zdravotnými problémami v oblasti brušného svalstva. Napriek tomu však stretnutie dohral a radoval sa zo zisku cenného triumfu. "Bol to ťažký duel. Je neskutočné vyhrať turnaj s takou obrovskou históriou. Som veľmi šťastný, že sa mi to podarilo, hoci finále nebolo po kondičnej stránke na sto percent," uviedol Kližan.



Získal skalpy hráčov zvučných mien

Jeho cestu za mníchovským triumfom sprevádzalo hneď niekoľko čiastkových úspechov. Najskôr sa vo štvrťfinále prvýkrát v kariére tešil zo skalpu Uzbeka Denisa Istomina, brány semifinále mu otvorilo víťazstvo nad obhajcom Nemcom Tommym Hassom. V rozhodujúcom stretnutí podľa Fogniniho zahral "divadielko" a predstieral zranenie, aby ho vyviedol z koncentrácie.

M. Kližan po mníchovskom triumfe: Nerozhodli kvality, ale bojovnosť a srdce

"Snažil som sa bojovať o každú loptu. Prvý set som odpadol, nevládal stáť ani na nohách. Fognini to potom podcenil a to sa mu stalo osudným. Nerozhodli kvality, ale bojovnosť a srdce. Každý, kto pozeral zápas, mohol vidieť, že už po mojom príchode na kurt nebolo všetko v poriadku. Asi bol sklamaný a takto si to vykompenzoval," vysvetľoval Kližan, ktorý pod hrozbou ďalšieho zranenia o vzdaní zápasu uvažoval len v jedinom prípade: "Ak by urobil rýchly brejk v druhom sete a prehrával by som 0:2, asi by nebolo dobré riskovať zdravie. Chcel som to však vyskúšať a som rád, že sa to podarilo."

M. Kližan: Začiatok mája zdravotne znášam veľmi ťažko, neviem prečo


Kližan poskočil v rebríčku ATP na 62. priečku, čím sa stal novou slovenskou jednotkou. Na oslavy cenného triumfu však nemyslel. "Na oslavy som zabudol. Prvoradá je regenerácia, chcem sa dostať do herného rytmu, aby som mohol nastúpiť budúci týždeň na ďalší turnaj," uviedol zverenec českého trénera Martina Damma. O jeho účasti na prestížnom turnaji ATP Masters v Ríme sa rozhodne v najbližších dňoch: "Uvidíme, či sa do Ríma dostanem. Ak nie, rozmýšľal som o účasti na veľkom challengeri v Bordeaux. Je to otázka najbližších dní."

M. Kližan: Auto asi vymením za finančnú odmenu