Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Tenis

Slovenskí tenisti dostali na Roland Garros ťažkých súperov

bhajcovia titulov v dvojhách žien a mužov, americká tenistka Serena Williamsová (vľavo) a Španiel Rafael Nadal pózujú pred žrebom 1. kola dvojhry mužov a žien na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži Foto: TASR/AP

Azda najväčšou výzvou je súboj Lukáša Lacka, ktorý v 1. kole nastúpi štvrtému nasadenému Švajčiarovi Rogerovi Federerovi.

Paríž 23. mája (TASR) - Slovenský tenista Lukáš Lacko nastúpi v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži proti štvrtému nasadenému Švajčiarovi Rogerovi Federerovi - šampiónovi z roku 2009. Rozhodol o tom piatkový žreb. Ťažkého súpera dostal aj Martin Kližan, ktorý sa na úvod stretne s deviatym nasadeným Japoncom Keim Nišikorim - finalistom turnaja Masters 1000 v Madride.

Slovenská ženská jednotka Dominika Cibulková si v 1. kole ako nasadená deviatka zmeria sily so skúsenou domácou Francúzkou Virginie Razzanovou. Daniela Hantuchová si ako turnajová tridsaťjednotka skríži rakety s talentovanou Srbkou Jovanou Jakšičovou - finalistkou turnaja WTA v Monterrey. Magdalénu Rybárikovú čaká Poľka Urszula Radwaňská, Annu Karolínu Schmiedlovú Číňanka Ťie Čeng a Janu Čepelovú Slovinka Polona Hercogová. Šancu postúpiť do hlavnej súťaže má ešte Miloslav Mečíř ml., ktorého v piatok popoludní čakalo finále kvalifikácie proti Američanovi Timovi Smyczekovi.

Lacko prehráva vo vzájomnej bilancii s Federerom 0:1, v roku 2011 na Australian Open v Melbourne podľahol grandslamovému rekordérovi hladko v troch setoch. Medzi Kližanom a Nišikorim pôjde o prvý vzájomný zápas. Trénerom Japonca je Američan Michael Chang, najmladší víťaz mužskej dvojhry v histórii antukového vrcholu sezóny. Cibulková, ktorá v roku 2009 postúpila v Paríži až do semifinále, má s Razzanovou zatiaľ nerozhodnú bilanciu 2:2, všetky duely sa hrali na harde. Rybáriková vedie nad Urszulou Radwaňskou na zápasy 2:1.

Slovenka Jana Čepelová odvracia úder
Foto: TASR/AP


Ďalšie tri Slovenky so súperkami ešte nehrali. Čepelová očakáva proti Hercogovej ťažký zápas. "Súperku poznám, ale nikdy som s ňou ešte nehrala. Prvé kolo na grandslamoch je vždy ťažké, nezáleží na tom, kto stojí na druhej strane dvorca. Musím sa na Hercogovú dobre pripraviť," povedala pre TASR finalistka turnaja WTA v americkom Charlestone.

Pre Schmiedlovú je Ťie Čeng neznámou. "Ťažko mi je komentovať žreb, keďže súperku skoro vôbec nepoznám. Nikdy som proti nej nehrala, ani som ju nikdy nevidela hrať nejaký zápas. Samozrejme, že mohlo to byť aj horšie. Číňanky sú väčšinou lepšie na tvrdom povrchu, uvidíme, ako to dopadne v Paríži," povedala zverenka trénera Milana Martinca, ktorá sa pred Roland Garros dostala vo výbornej formy. Najskôr triumfovala na turnaji EMPIRE Slovak Open v Trnave, na kvalitne obsadenom podujatí ITF v Prahe následne postúpila až do finále.

Obhajca titulu v mužskej dvojhre Španiel Rafael Nadal odštartuje cestu za deviatym titulom z parížskej antuky duelom proti Američanovi Robbymu Gineprimu. Druhého nasadeného Srba Novaka Djokoviča preverí Portugalčan Joao Sousa. V ženskom singli obhajuje titul Američanka Serena Williamsová, na úvod nastúpi proti domácej Alize Limovej. Konfrontáciu s francúzskou tenistkou absolvuje aj druhá nasadená Číňanka Na Li, ktorú vyzve Kristina Mladenovicova.

žreb Slovákov v 1. kole dvojhry na Roland Garros:

muži:

Lukáš LACKO (SR) - Roger Federer (4-Švajč.)
Martin KLIŽAN (SR) - Kei Nišikori (9-Jap.)

ženy:

Dominika CIBULKOVÁ (9-SR) - Virginie Razzanová (Fr.)
Daniela HANTUCHOVÁ (31-SR) - Jovana Jakšičová (Srb.)
Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Urszula Radwaňská (Poľ.)
Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Ťie Čeng (Čína)
Jana ČEPELOVÁ (SR) - Polona Hercogová (Slov.)