Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Miloslav Mečíř ml. si zahrá prvýkrát hlavnú súťaž na grandslame

Slovenský tenista Miloslav Mečíř ml. (na snímke) Foto: TASR/František Iván

Mečíř ml. sa postaral o to, že slovenský mužský tenis bude mať v Paríži v singli trojnásobné zastúpenie.

Paríž 23. mája (TASR) - Slovenský tenista Miloslav Mečíř ml. sa prvýkrát v kariére prebojoval do hlavnej súťaže na grandslamovom turnaji. Vo finále kvalifikácie dvojhry na Roland Garros si na parížskej antuke poradil so siedmym nasadeným Američanom Timom Smyczekom v dvoch setoch 7:6 (4), 6:2.

Syn olympijského šampióna zo Soulu 1988 a kapitána slovenskej daviscupovej reprezentácie Miloslava Mečířa prehrával v tajbrejku úvodného dejstva 1:4, no potom získal šesť bodov v rade a zlomil odpor súpera. V druhom sete si po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0 a dobre rozohratý zápas už dotiahol do úspešného konca. Mečír junior má v Paríži už istých 25 bodov do svetového rebríčka ATP Entry a v jeho novom vydaní by mal prvýkrát figurovať v elitnej svetovej dvestovke.

Slovenský tenista Miloš Mečíř ml. nastúpi v 1. kole hlavnej súťaže na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži proti Nemcovi Tobiasovi Kamkemu. Rozhodol o tom sobotňajší žreb.

Pre kvalifikanta Mečíŕa juniora pôjde o premiéru v hlavnom pavúku na niektorom z podujatí veľkej štvorky. Kamke je momentálne na 100. mieste rebríčka ATP Entry, v minulosti bol aj 64. Jeho parížskym maximom je 2. kolo z vlaňajška.


Skok v rebríčku

Mečír junior má v Paríži už istých 25 bodov do svetového rebríčka ATP Entry a v jeho novom vydaní by mal prvýkrát figurovať v elitnej svetovej dvestovke. "Chlieb sa lámal na konci prvého setu. Rozhodlo to, že súper nemal žiadnu smrtiacu zbraň a v dlhých výmenách od základnej čiary som si vedel vypracovať tlak," povedal pre TASR Mečíř ml, ktorý sa postaral o to, že slovenský mužský tenis bude mať v Paríži v singli trojnásobné zastúpenie. Lukáš Lacko nastúpi v 1. kole proti štvrtému nasadenému Švajčiarovi Rogerovi Federerovi - šampiónovi z roku 2009. Náročného súpera dostal aj Martin Kližan, ktorý si zmeria sily s deviatym nasadeným Japoncom Keim Nišikorim - finalistom turnaja Masters 1000 v Madride.


Otec zápas nesledoval

Mečířov otec zápas svojho syna radšej nesledoval. "Bol by som nervózny, keby som mal sledovať skóre po loptičkách. Hneď po skončení duelu som sa však dozvedel konečný výsledok a mal som veľkú radosť. Miloško sa dlho snažil, motal sa po malých turnajoch, teraz sa mu konečne podarilo postúpiť na grandslame do hlavnej súťaže, čo je veľký úspech. Nedal som mu pred zápasom žiadne taktické pokyny, bolo to na ňom. Smyczek bol aj tak pre mňa neznámou. Verím, že Miloško v Paríži ešte nepovedal posledné slovo, veď turnaj sa ešte iba začína," povedal pre TASR Mečíŕ st., ktorý by mal v nedeľu letieť do francúzskej metropoly, ak mu to umožní zdravotný stav. "Som prechladnutý a pobolieva ma chrbát, tak uvidíme, čo nakoniec poletím do Paríža povzbudiť syna alebo zostanem doma."


Darček k 50-tke

Postup Mečířa ml. do hlavnej súťaže potešil aj generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku. "Miloško dal otcovi tej najkrajší darček k pondelňajšej 50-ke. Teší ma, že po dlhom čase máme na grandslame troch mužov v hlavnej singlovej súťaži. Som presvedčený, že parížski diváci budú v nemom úžase sledovať kópiu staršieho Miloša. Veľmi to Miloškovi prajem, v posledných mesiacoch dosahoval na antuke dobré výsledky a má šancu preraziť aj na ďalšom grandslame na tráve vo Wimbledone."

kvalifikácia - finále:
Miloslav MEČÍŘ ml. (SR) - Tim Smyczek (7-USA) 7:6 (4), 6:2
.
Parížski diváci budú v nemom úžase sledovať kópiu staršieho Miloša (vpravo), vľavo otec Miloš Mečíř st.
Foto: TASR/Pavel Neubauer/Martin Baumann