Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Nadal zdolal Dimitrova a postúpil do semifinále dvojhry

Rafael Nadal sa teší z postupu do semifinále na Australian Open. Foto: TASR/AP

V boji o finále sa stretne so Švajčiarom Rogerom Federerom, ktorý si poradil s turnajovou štvorkou Britom Andym Murraym.

Melbourne 22. januára (TASR) -Španielsky tenista Rafael Nadal sa na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne prebojoval do semifinále, v ktorom sa stretne so Švajčiarom Rogerom Federerom. V úvodnom stredajšom štvrťfinálovom súboji si najvyššie nasadený Nadal poradil v štvorsetovej bitke s Bulharom Grigorom Dimitrovom 3:6, 7:6 (3), 7:6 (7), 6:2. Zápas trval 3:42 h.

Dimitrov statočne vzdoroval a dokázal favoritovi uchmatnúť prvý set. Svetová jednotka sa vytrápila s turnajovou 22-kou aj v ďalších dvoch dejstvách, ktoré však vďaka väčším skúsenostiam dotiahla do úspešného konca. O svojom triumfe rozhodol Nadal napokon v štvrtom sete, ktorý vyhral 6:2 a štvrtýkrát si tak zabezpečil postup do semifinále turnaja. "Som šťastný, tento zápas sa mohol napokon skončiť hocijako. Ale zvládol som to a som nesmierne rád. Bola tu skvelá atmosféra. Verím, že všetci diváci si zápas užili," cituje agentúra Reuters Nadalove slová.

V boji o finále sa stretne so Švajčiarom Rogerom Federerom, ktorý si poradil s turnajovou štvorkou Britom Andym Murraym taktiež v štyroch setoch 6:3, 6:4, 6:7 (6), 6:3. Federerovi sa vo štvrtom geme podarilo prelomiť súperovo podanie a prvý set doviedol za 30 minút do úspešného konca, keď si podržal svoj servis. V druhom brejkol svojho súpera v piatej hre, odskočil mu na 4:2 a pri vedení 2:0 na sety dostal súpera pod tlak. V treťom dejstve podával Federer na víťazstvo v zápase pri vedení 5:4, no Murray s vypätím všetkých síl v kľúčovom momente zabral a dotiahol set do tajbrejku, ktorý vyhral a vrátil sa do hry. Štvrtý set bol vyrovnaný až do stavu 3:4, keď Švajčiar brejkol súpera a doviedol zápas do víťazného konca po premenení prvého mečbalu. Zápas trval 3:23.

Federer po strentutí pochválil výkon svojho súpera. "Andy hral dobre a podarilo sa mu dostať ma pod tlak. Zachoval si však chladnú hlavu a som šťastný, že som to zvládol," uviedol v pozápasovom rozhovore na kurte. Švajčiar sa predstaví v semifinále austrálskeho grandslamu už jedenástykrát, na zápas proti Rafaelovi Nadalovi sa cíti byť pripravený. "Som na tom lepšie po stránke zvýšeného sebavedomia a aj zdravotne. Bude to brutálny zápas, veľmi sa naň teším," dodal Federer.



Dvojhra - muži - štvrťfinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Grigor Dimitrov (22-Bul.) 3:6, 7:6 (3), 7:6 (7), 6:2, Roger Federer (6-Švajč.) - Andy Murray (4-V. Brit.) 6:3, 6:4, 6:7 (6), 6:3