Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Nadal je druhým finalistom mužskej dvojhry, vyzve Wawrinku

Švajčiarsky tenista Roger Federer (vľavo) a španielsky tenista Rafael Nadal. Foto: FOTO TASR/AP

V druhom semifinále si poradil so svojím dlhoročným veľkým rivalom Wawrinkovym krajanom Rogerom Federerom za 2:24 h v troch setoch 7:6 (4), 6:3 a 6:3.

Melbourne 24. januára (TASR) - Najvyššie nasadený španielsky tenista Rafael Nadal bude súperom Švajčiara Stanislasa Wawrinku v nedeľňajšom finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V druhom semifinále si poradil so svojím dlhoročným veľkým rivalom Wawrinkovym krajanom Rogerom Federerom za 2:24 h v troch setoch 7:6 (4), 6:3 a 6:3. Nadal upravil vzájomnú bilanciu s grandslamovým rekordérom na 23:10.

Na podujatiach veľkej štvorky vedie šampión Australian Open z roku 2009 nad Federerom na zápasy 9:2, jediné dve prehry utrpel vo Wimbledone. Nadal mal v prvom sete po troch skvelých obhodeniach k dispozícii tri brejkbaly, Federer si však podržal servis a tak na rad prišiel tajbrejk. V skrátenej hre dominoval Španiel, ktorý si po dvoch minibrejkoch vybudoval náskok 5:1 a za stavu 6:4 premenil hneď prvý setbal. Španiel hral umne do Federerovho bekhendu, bol trpezlivejší pri dlhých výmenách od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb ako jeho súper, ktorý mal iba niečo vyše 50-percentnú úspešnosť na sieti.

Na začiatku druhého dejstva si Nadal nechal ošetriť krvavý pľuzgier na ruke. Po návrate na dvorec pokračoval v koncentrovanom výkone, za stavu 3:2 po forhendovom winneri po prvý raz v zápase prelomil Federerovo podanie a aj druhý set sa stal jeho korisťou. Za stavu 5:3 síce prehrával pri vlastnom servise 0:30, no následne získal štyri fiftíny v rade. V treťom sete sa skvele podávajúci i returnujúci Nadal po brejku v siedmom geme ujal vedenia 4:3 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Proti Wawrinkovi bude Španiel vo finále favoritom, so Švajčiarom má totiž impozantnú bilanciu 12:0.
Španielsky tenista Rafael Nadal.
Foto: FOTO TASR/AP

Nadal môže vyrovnať Samprasa: "Wawrinka bude tvrdý oriešok"



Proti Wawrinkovi bude Španiel vo finále favoritom, so Švajčiarom má totiž impozantnú bilanciu 12:0. Ak Nadal získa 14. grandslamový titul, vyrovná zápis legendárneho Američana Petea Samprasa, ktorý v piatok sledoval zápas v čestnej lóži arény Roda Lavera. Španiel bol po postupe do finále so svojím výkonom spokojný a označil ho za najlepší na tohtoročnom Australian Open. "Nastúpiť proti Rogerovi je vždy niečo špeciálne. Počas kariéry sme odohrali veľa skvelých zápasov. Je to pravý šampión a je to pre mňa česť byť s ním v jednej lige. Prvý set bol náročný, nevyužil som tri brejkbaly a pred tajbrejkom som prehrával 0:30. Roger sa snažil hrať agresívne, do loptičiek udieral hneď po odskoku, no ja som bol našťastie odolný vo výmenách. Hral som mu do bekhendu, čo bola dobrá taktika. Pokiaľ ide o pľuzgier, je to ok, len je na zlom mieste. Mali sme trochu problémy zabandážovať to, tak sme zvolili kratší obväz. Vlani som pre zranenie nemohol štartovať na Australian Open a je skvelé byť v Melbourne opäť vo finále. Ďakujem fanúšikom za podporu," povedal Nadal v prvom interview s Jimom Courierom priamo na kurte.

Vo finále očakáva Španiel ťažký duel. "Wawrinka hrá v Melbourne fantasticky. po vynikajúcom výkone zdolal obhajcu titulu Novaka Djokoviča a v semifinále vyradil Tomáša Berdycha. Bude sebavedomý. Skvele servuje, hrá razantne od základnej čiary. Ak chcem uspieť, musím hrať agresívne a snažiť sa eliminovať jeho zbrane."




muži - dvojhra - semifinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Roger Federer (6-Švajč.) 7:6 (4), 6:3, 6:3