Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Obavy o Šuaj Pcheng nerozptýlil ani videohovor so šéfom MOV

Na archívnej snímke Šuaj Pcheng. Foto: TASR/AP

Bach mal so Šuaj Pcheng približne 30-minútový videohovor. Prítomní počas hovoru boli aj šéfka komisie športovcov MOV Emma Terhová a čínsky člen MOV Li Ling-wej.

Londýn 22. novembra (TASR) - Ženská tenisová asociácia (WTA) uviedla, že nedeľný videohovor medzi prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom a čínskou tenistkou Šuaj Pcheng nerieši jej obavy o zdravie hráčky.

"Hovor a nedávne videá nezmierňujú a neriešia obavy WTA o jej blaho a schopnosť komunikovať bez cenzúry a nátlaku. Nemení to našu výzvu na úplné, spravodlivé a transparentné vyšetrenie jej obvinenia zo sexuálneho napadnutia, čo je problém, ktorý vyvolal naše obavy," cituje internetový portál bbc.com vyhlásenie asociácie.

"Nonšalantný" prístup k zmiznutiu Šuaj Pcheng sa nepáči ani organizácii Global Athlete. "Je to ohavná ľahostajnosť k sexuálnemu násiliu. Vyhlásenie robí z MOV spoluvinníka na zlomyseľnej propagande čínskych úradov a nedostatku starostlivosti o základné ľudské práva a spravodlivosť," napísalo vo vyhlásení združenie.

Bach mal v nedeľu so Šuaj Pcheng približne 30-minútový videohovor. Prítomní počas hovoru boli aj šéfka komisie športovcov MOV Emma Terhová a čínsky člen MOV Li Ling-wej.

Na začiatku telefonátu športovkyňa poďakovala MOV za vyjadrené obavy o jej situáciu. Vysvetlila, že je v bezpečí vo svojom dome v Pekingu a podľa jej slov by malo byť v tejto chvíli rešpektované jej súkromie. Z tohto dôvodu trávi teraz čas najradšej s priateľmi a rodinou a plánuje sa aj naďalej venovať tenisu. "Uľavilo sa mi, keď som videla, že Šuaj Pcheng je v poriadku. Bola to naša hlavná starosť. Vyzerala uvoľnene. Ponúkla som jej našu podporu a kontakt v každom okamihu," povedala po telefonáte Terhová. Na konci hovoru pozvala tenistku na večeru v Pekingu a tá pozvanie na január prijala.

Šuaj Pcheng začiatkom novembra obvinila vplyvného čínskeho politika a bývalého vicepremiéra Kao-li Čanga zo sexuálneho napadnutia a odvtedy o nej nik z tenisovej komunity nepočul, panovali preto obavy o jej bezpečnosť. Mlčanie čínskej vlády v reakcii na žiadosti o informácie o tenistke podnietili výzvy na bojkot budúcoročných zimných olympijských hier v Pekingu. Vedenie WTA zároveň pohrozilo, že stiahne svoje podujatia z krajiny, ak nebude zaistená bezpečnosť Šuaj Pcheng.