Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

V nedeľu štartuje druhý grandslam sezóny - Roland Garros

Centrálny dvorec Philippe Chatriera na grandslamovom Roland Garros. Foto: TASR/AP

Rafael Nadal je u bookmakerov najväčším favoritom na zisk titulu na Roland Garros.

Paríž 23. mája (TASR) - Absolútnou rekordérkou v počte triumfov na grandslamovom turnaji Roland Garros je austrálska tenistka Margaret Smithová-Courtová, ktorá má vo svojej zbierke 13 titulov z parížskej antuky.

Medzi mužmi kraľuje s 9 titulmi Francúz Henri Cochet, obhajca prvenstva vo dvojhre Španiel Rafael Nadal zdvihol Pohár mušketierov nad hlavu osemkrát.

V ženskej dvojhre sa sedemkrát tešila zo zisku cennej trofeje Američanka Chris Evertová, o jeden titul menej má na svojom konte Nemka Steffi Grafová. Najmladším víťazom v histórii mužskej dvojhry v Paríži je Američan Michael Chang. V roku 1989 po päťsetovom finálovom triumfe nad Švédom Stefanom Edbergom sa stal vo veku 17 rokov a troch mesiacov najmladším grandslamovým šampiónom. V júni 1990 prepísala historické tabuľky Američanka Monica Selešová, ktorá vtedy ešte ako reprezentantka Juhoslávie mala v čase triumfu v Paríži iba šestnásť a pol roka.


Zaujímavosti a fakty o druhom tenisovom grandslame roka Roland Garros:

najviac titulov medzi mužmi: Henri Cochet (Fr.) 9 (4 vo dvojhre, 3 vo štvorhre, 2 v mixe)
najviac titulov medzi ženami: Margaret Smithová-Courtová (Austr.) 13 (5 vo dvojhre, 4 vo štvorhre, 4 v mixe)
najviac titulov v mužskej dvojhre: Rafael Nadal (Šp.) 8
najviac titulov v ženskej dvojhre: Chris Evertová (USA) 7, Steffi Grafová (Nem.) 6
najmladší víťaz mužskej dvojhry: Michael Chang (USA), v roku 1989 triumfoval v Paríži vo veku 17 rokov a tri mesiace
najmladšia víťazka ženskej dvojhry: Monica Selešová (Juh.), v roku 1990 triumfovala v Paríži vo veku 16 rokov a 6 mesiacov
najstarší víťaz mužskej dvojhry: Andres Gimeno (Šp.) - v roku 1972 vyhral v Paríži vo veku 34 rokov a 10 mesiacov
najstaršia víťazka ženskej dvojhry: Zsuzsa Kormoczyová (Maď.), v roku 1958 vyhrala v Paríži vo veku 33 rokov
nenasadení víťazi mužskej dvojhry: 1946 Marcel Bernard (Fr.), 1982 Mats Wilander (Švéd.), 1997 Gustavo Kuerten (Br.), 2004 Gaston Gaudio (Arg.)
nenasadená víťazka ženskej dvojhry: 1933 Margaret Scrivenová (V. Brit.)
najviac štartov na Roland Garros: Francois Jauffret (Fr.) 20 (1961-1980), Andree Varinová (Fr.) 19 (1934-1965)



Obhajca Nadal môže vyrovnať absolútny rekord Cocheta

Rafael Nadal si počas tréningu na Roland Garros vybral takéto tričko so svojou podobizňou.
Foto: TASR/AP
Španielsky tenista Rafael Nadal v tejto sezóne nepotvrdzuje povesť "antukového kráľa", na svojom najobľúbenejšom povrchu utrpel na prípravných turnajoch pred Roland Garros tri prehry. Napriek tomu je u bookmakerov najväčším favoritom na zisk titulu na druhom grandslame sezóny, ktorý odštartuje v nedeľu.

Ak by Nadal obhájil prvenstvo a vybojoval deviatu singlovú trofej, vyrovnal by absolútny mužský rekord Francúza Henriho Cocheta. Ten má vo svojej zbierke 4 tituly vo dvojhre, 3 vo štvorhre a 2 v mixe.

Nadal však môže prísť aj o post svetovej jednotky, na ktorý si robí zálusk Srb Novak Djokovič. Rodák z Mallorky na turnaji v Monte Carle nestačil na krajana Davida Ferrera, v Barcelone mu vystavil "stopku" ďalší Španiel Nicolas Almagro a vo finále v Ríma prehral s Djokovičom.

Pred štartom Roland Garros sa však líder svetového rebríčka ATP cíti v dobrej pohode.

"Som na tom kondične oveľa lepšie ako vlani a to je najdôležitejšie. Tenis mi stále prináša radosť a som šťastný, že môžem robiť to, čo ma baví," povedal Nadal pre agentúru Reuters.

Djokovič chce skompletizovať zbierku

Srbský tenista Novak Djokovič vo finále Roland Garros proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi.
Foto: TASR/AP
Djokovičbude mať v tomto roku ďalšiu možnosť skompletizovať svoju grandslamovú zbierku, do ktorej mu chýba už iba titul z parížskej antuky.

Nadala zdolal štyrikrát za sebou, čo by pred zápoleniami vo francúzskej metropole mohlo byť pre neho psychologickou výhodou. Djokovič má šancu vrátiť sa na mužský tenisový trón, ak vo finále zdolá Španiela, ak postúpi do semifinále a Nadal neuspeje v záverečnom súboji o titul alebo ak sa jeho rival nedostane medzi elitné kvarteto.

"Do Paríža som prišiel povzbudený finálovým triumfom nad Rafom z Ríma, dodalo mi to veľa sebavedomia. Som veľmi spokojný s mojou hrou a verím, že mi forma vydrží aj na Roland Garros," nechal sa počuť "Nole".


K favoritom budú patriť aj Švajčiari Roger Federer so Stanom Wawrinkom

Federerovi sa začiatkom mája narodili ďalšie dvojičky. Už týždeň po tom, ako jeho manželka Miroslava Vavrinecová priviedla na svet chlapcov Lea a Lennyho, sa však grandslamový rekordér vrátil do turnajového kolotoča. V roku 2009 dokázal prelomiť parížsku hegemóniu Nadala, Španiela vtedy v osemfinále vyradil Švéd Robin Söderling. Prekvapiť by mohol finalista turnaja v Madride Japonec Kei Nišikori, ktorého trénuje najmladší mužský šampión v histórii Roland Garros Američan Michael Chang.


V ženskej dvojhre niet jednoznačnej favoritky na titul

V posledných šiestich rokoch získalo v Paríži tituly šesť rôznych hráčok.

Obhajkyňa trofeje Američanka Serena Williamsová necíti pred štartom turnaja žiaden extra tlak.

"V minulosti som zvykla panikáriť a hovorila som si: 'Ó bože, idem obhajovať titul.' Teraz som úplne pokojná, nepripúšťam si žiaden tlak. Som dostatočne ostrieľanou hráčkou, mám na svojom konte množstvo titulov. Nie je žiaden dôvod na zbytočnú nervozitu," povedala svetová jednotka, ktorá vo finále v Ríme sfúkla z dvorca domácu Talianku Saru Erraniovú.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková podáva proti Ukrajinke Lesie Curenkovej v zápase 1. kola ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros 28. mája 2013 v Paríži.
Foto: TASR/AP


K horúcim kandidátkam na titul bude patriť šampiónka z roku 2011 Číňanka Na Li. Víťazka Australian Open prežíva skvelú sezónu, na 13 z posledných 14 turnajov postúpila minimálne do štvrťfinále. V Paríži sa chce rehabilitovať za neúspešné vystúpenie z vlaňajška, keď v 2. kole nečakane skončila na rakete Američanky Bethanie Mattekovej-Sandsovej. "Cítim sa uvoľnene. V tomto roku som odohrala veľa špičkových zápasov a v Paríži urobím všetko pre to, aby som dosiahla čo najlepší výsledok."


Ruská tenistka Maria Šarapovová - víťazka grandslamového turnaja Roland Garros pózuje s víťaznou trofejou 9. júna 2012, v pozadí vidno parížsku dominantu Eiffelovu vežu.
Foto: TASR/AP Photo
Na prvenstvo si brúsi zuby aj víťazka z roku 2012 Ruska Maria Šarapovová, ktorá v tejto sezóne triumfovala na antukových turnajoch v Stuttgarte a Madride.

Zamiešať karty budú chcieť aj Rumunka Simona Halepová, Poľka Agnieszka Radwaňská či slovenská jednotka Dominika Cibulková - finalistka Australian Open a semifinalistka Roland Garros z roku 2009.

"Čiernym koňom" by podľa viacerých odborníkov mohla byť Srbka Ana Ivanovičová - šampiónka z roku 2008.