Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Schmiedlová vo svojom premiérovom finále na turnaji WTA prehrala

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová odvracia úder Talianky Sary Erraniovej vo finále ženskej dvojhry na antukovom turnaji WTA v brazílskom Riu de Janeiro 22. februára 2015 Foto: TASR/AP

Slovenka Schmiedlová nevyužila v prvom sete setbal a turnajová jednotka Talianka Erraniová napokon vyhrala 7:6 6:1.

Rio de Janeiro 22. februára (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela vo svojom prvom finále dvojhry na na okruhu WTA. Na antukovom podujatí v brazílskom Riu de Janeiro (dotácia 250.000 USD) prehrala ako turnajová šestka s najvyššie nasadenou Taliankou Sarou Erraniovou za 1:53 h v dvoch setoch 6:7 (2), 1:6. V úvodnom dejstve nevyužila za stavu 5:4 setbal, v celom zápase si iba dvakrát udržala vlastné podanie

Schmiedlová nevyužila šancu stať sa po Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej, Martine Suchej, Magdaléne Rybárikovej a Dominike Cibulkovej ôsmou Slovenkou so singlovým titulom na WTA Tour, v Riu však dosiahla svoj doposiaľ najväčší úspech. Zverenka trénera Milana Martinca si odnáša prémiu 21.400 USD a 180 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie zo 75. na 59. miesto a predstihne svoju dobrú kamarátku Janu Čepelovú.

Od začiatku finálového zápasu sledovali diváci typický antukový tenis plný dlhých výmen od základnej čiary. V prvých štyroch gemoch si ani jedna hráčka nedokázala vyhrať svoje podanie. Za stavu 2:2 Erraniová opäť zobrala Slovenke servis a následne potvrdila brejk. Schmiedlová však nezložila zbrane, vďaka aktívnej agresívnej hre získala tri gemy v rade a pri podaní Erraniovej sa prepracovala k setbalu. Talianka ho ale vďaka víťaznému bekhendovému obhodeniu odvrátila. Rozhodnutie napokon padlo až v tajbrejku, v ktorom bývalá svetová päťka naplno zúročila svoje skúsenosti.

Erraniová sa ako tradične opierala o výbornú defenzívu, účinne využívala stopbaly. Schmiedlová predviedla viacero učebnicových bekhendových krosov a nechytateľných forhendov inside-out, v rozhodujúcich momentoch vyrovnaného prvého setu však spravila viac chýb ako Talianka. V druhom dejstve už Erraniová na dvorci dominovala. Po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a šancu na zisk ôsmeho singlového titulu v kariére už z rúk nepustila. Za stavu 5:1 premenila hneď prvý mečbal.

Schmiedlová napriek finálovej prehre v Brazílii potvrdila, že antuka jej sedí, na najobľúbenejšom povrchu má v tomto roku bilanciu 5:2. Pri fedcupovom singlovom debute v holandskom Apeldoorne zdolala domácu jednotku Kiki Bertensovú. V 1. kole v Riu urobila krátky proces s Belgičankou Alison Van Uytvanckovou a v druhom s Argentínčankou Paulou Ormaechovou, pričom obom nadelila "kanára". Vo štvrťfinále tiež hladko zvíťazila nad paraguajskou kvalifikantkou Veronicou Cepedeovou Roygovou, v semifinále po trojsetovej bitke vyradila nasadenú dvojku Rumunku Irinu Cameliu Beguovú.

Schmiedlová na úvod svojho slávnostného príhovoru poďakovala divákom. "Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí sem dnes prišli a vytvorili výbornú atmosféru. V Riu som prežila skvelý týždeň, naozaj som si to tu užívala. Z postupu do prvého finále na okruhu WTA mám veľkú radosť. Gratulujem Sare k zisku titulu, hrala veľkolepý tenis. Ďakujem môjmu trénerovi Milanovi Martincovi, rodine i všetkým, ktorí mi držali palce doma na Slovensku."

Podľa Martinca bola kľúčová koncovka prvého setu. "Prvý set bol veľmi dôležitý pre ďalší vývoj zápasu. Po nie príliš vydarenom začiatku za stavu 2:4 začala hrať Kája aktívnejšie, chodila viac do dvorca a otočila na 5:4. Škoda, že nevyužila setbal, keď čakala na chybu súperky. Postup do finále je však pre ňu skvelým výsledkom a povzbudením pred ďalšími turnajmi," povedal pre TASR Schmiedlovej tréner.

Pozrite si galériu z finálového zápasu turnaja WTA:


Erraniová vo štvrťfinále ušla z troch mečbalov, v Riu sa však zlepšovala od zápasu k zápasu. "Veľmi ma teší, že som zvládla dnešný fyzicky veľmi náročný duel. V prvom sete tam boli ťažké výmeny, bolo to ako na hojdačke. Veľká vďaka patrí fanúšikom, ktorí vytvorili skvelú atmosféru. Ďakujem aj môjmu priateľovi za podporu."


dvojhra - finále:
Sara Erraniová (1-Tal.) - Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (6-SR) 7:6 (2), 6:1