Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Tenis

Tenistka Schmiedlová sa teší, že konečne nastúpi v dôležitom zápase

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová, archívne foto Foto: TASR/AP

Holandská tenisová jednotka Kiki Bertensová a slovenská dvojka Anna Karolína Schmiedlová nastúpia v sobotu o 13.00 v Apeldoorne proti sebe v úvodnej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny.

Apeldoorn 6. februára (TASR) - Apeldoorn 6. februára (TASR) - Holandská tenisová jednotka Kiki Bertensová a slovenská dvojka Anna Karolína Schmiedlová nastúpia v sobotu o 13.00 v Apeldoorne proti sebe v úvodnej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie. V druhom singli si na antuke v hale Omnisport zmerajú sily Arantxa Rusová a slovenská jednotka Magdaléna Rybáriková. Rozhodol o tom piatkový žreb na radnici v meste vzdialenom 90 km východne od Amsterdamu.

Nedeľňajší program otvorí o 12.00 súboj tímových jednotiek Bertensovej a Rybárikovej, po nich sa dostanú na kurt Rusová s Annou Karolínou Schmiedlovou. Do záverečnej štvorhry nominoval Paul Haarhuis pár Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková, slovenský kapitán Matej Lipták predbežne nahlásil tandem Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová. Slovenkám budú chýbať štvrťfinalistka Australian Open Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová i Jana Čepelová.

Hlavným rozhodcom je Talian Roberto Ranieri, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Francúz Pascal Maria a Britka Kelly Thompsonová. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop. Vo fedcupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas, stav je zatiaľ nerozhodný 1:1. Slovenky vlani v apríli vypadli zo svetovej skupiny, keď bez Cibulkovej, Hantuchovej a Rybárikovej prehrali na harde v Quebecu s domácou Kanadou 1:3. Holanďanky si v baráži o druhú svetovú skupinu poradili v Hertogenboschi s Japonskom.

Lipták verí, že slovenský tím má v Holandsku šancu uspieť aj napriek absencii troch hráčok. "Je to otvorené. Sme možno favoritom, naše hráčky majú lepší renking, no Holanďanky zasa budú mať výhodu domáceho prostredia. Bolo jasné, že Rybáriková bude našou jednotkou. Verím, že túto úlohu zvládne. O dvojke sme sa rozhodovali podľa toho, ako sa vyvíjala príprava. Kája Schmiedlová sa na antuke cíti dobre, je to jej najobľúbenejší povrch. Verím, že to potvrdí aj v zápasoch, hoci pôjde o jej singlový fedcupový debut. Nominácia Rusovej ako holandskej dvojky nie je pre mňa prekvapením. V minulosti bola vysoko na rebríčku, antuka jej vyhovuje."

Schmiedlová sa teší, že vo Fed Cupe konečne nastúpi v zápase, v ktorom o niečo pôjde. "Raz to muselo konečne prísť, snáď nebudem nervózna a rýchlo sa rozohrám. V Apeldoorne som sa na tréningoch cítila dobre a na zápas sa teším. S Bertensovou som vlani prehrala na harde, no vtedy som mala krízu, takže tento výsledok nie je až taký smerodajný. Fed Cup je navyše niečo úplne iné ako turnaj. Bertensová hrá agresívne a bude asi favoritkou, keďže na antuke dosiahla dobre výsledky. Ja však urobím všetko pre to, aby som uspela," povedala zverenka trénera Milana Martinca pre TASR.

Rybáriková má s Rusovou aktívnu bilanciu 2:0. "Raz som ju zdolala na tráve a raz na harde, no antuka jej sedí najviac zo všetkých povrchov. Očakávam ťažký zápas. Je to nepríjemná ľaváčka, ktorá bola v minulosti v rebríčku vysoko a dokázala zdolať dobré hráčky. Antuka v Apeldoorne je mäkšia, no každým dňom sa lepší. Uvidíme, ako to bude v samotnom zápase. Prvýkrát som slovenskou jednotkou, je to pre mňa niečo nové, no verím, že úlohu líderky tímu zvládnem."

Holandský kapitán mal dilemu, koho nominuje ako druhú hráčku do dvojhier. "Bola to veľmi ťažká voľba. Napokon som sa rozhodol pre Arantxu Rusovú, ktorá je ľaváčka a to by mohlo na Slovenky platiť. Na tréningoch sa ukazovala v lepšom svetle ako Hogenkampová. Už po skončení Australian Open som mal echo, že Dominika Cibulková zrejme v tomto zápase nenastúpi. Pre nás je to dobrá správa, šance vidím 50:50." Bertensová je rada, že začína. "Nad Schmiedlovou som vyhrala vlani na harde v Ázii, no toto bude úplne iný zápas. Verím, že získam prvý bod a Rusovej sa bude na druhú dvojhru nastupovať ľahšie."

žreb barážového stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie

Holandsko - SLOVENSKO

sobota 13.00 Kiki Bertensová - Anna Karolína Schmiedlová, Arantxa Rusová - Magdaléna Rybáriková

nedeľa 12.00 Bertensová - Rybáriková, Rusová - Anna Karolína Schmiedlová, Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková - Rybáriková, Anna Karolína Schmiedlová