Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Schmiedlová senzačne porazila Venus Williamsovú a postúpila do 3. kola

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová odvracia loptičku Američanke Venus Williamsovej v druhom kole grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 28. mája 2014. Foto: TASR

Slovenka, ktorá v roku 2012 postúpila v Paríži do finále juniorskej dvojhry, má vo francúzskej metropole už istú prémiu 72.000 eur a 130 bodov do svetového rebríčka WTA.

Paríž 28. mája (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži postarala o veľké prekvapenie. Po výbornom bojovnom výkone vyradila bývalú svetovú jednotku a nasadenú dvadsaťdeviatku Američanku Venus Williamsovú v troch setoch 2:6, 6:3, 6:4.

Zverenka trénera Milana Martinca získala na centrálnom dvorci Philippa Chatriera najcennejší skalp v kariére a po prvý raz postúpila do 3. kola na niektorom z podujatí veľkej štvorky. V dueli o postup do osemfinále nastúpi v piatok proti Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej, ktorá senzačne vyradila najvyššie nasadenú obhajkyňu titulu Serenu Williamsovú hladko v dvoch setoch 6:2, 6:2.

V úvode zápasu si obe hráčky suverénne vyhrávali svoje podania. Od stavu 2:2 však Venus Williamsová získala štyri gemy v rade a prvý set sa stal jej korisťou. Američanka kvalitne returnovala, bola razantnejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary. Na začiatku druhého dejstva sa staršia zo sestier Williamsových po rýchlom brejku ujala vedenia 2:1. Talentovaná Slovenka však potom uhrala štyri gemy v rade a set získala vo svoj prospech.

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová odvracia loptičku Američanke Venus Williamsovej v druhom kole grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 28. mája 2014.
Foto: TASR/AP
Schmiedlová pridala na agresivite, robila minimum nevynútených chýb. Na začiatku tretieho dejstva si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 3:0. Venus Williamsová síce následne znížila na 2:3, no koncovka patrila Schmiedlovej. Za stavu 5:3 síce nevyužila dva mečbaly, no v desiatom geme premenila po víťaznom bekhendovom krose pri vlastnom servise v poradí tretiu možnosť. Slovenka, ktorá v roku 2012 postúpila v Paríži do finále juniorskej dvojhry, má vo francúzskej metropole už istú prémiu 72.000 eur a 130 bodov do svetového rebríčka WTA.

Cenné víťazstvo

Schmiedlová pridala na agresivite, robila minimum nevynútených chýb. Na začiatku tretieho dejstva si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 3:0. Venus Williamsová, sedemnásobná grandslamová šampiónka, síce následne znížila na 2:3, no koncovka patrila Schmiedlovej. Za stavu 5:3 síce nevyužila dva mečbaly, no v desiatom geme premenila po víťaznom bekhendovom krose pri vlastnom servise v poradí tretiu možnosť. Slovenka, ktorá v roku 2012 postúpila v Paríži do finále juniorskej dvojhry, má vo francúzskej metropole už istú prémiu 72.000 eur a 130 bodov do svetového rebríčka WTA.

Schmiedlová po nečakanom triumfe nad Venus Williamsovou neskrývala dojatie. "Je to moje najcennejšie víťazstvo v doterajšej kariére, stále nemôžem tomu uveriť. Na začiatku zápasu som mala z Venus rešpekt. Je to veľká šampiónka, navyše na turnaji v Miami som s ňou prehrala. Postupne som sa však dostala do správneho rytmu a začala predvádzať kvalitný tenis," povedala víťazka turnaja EMPIRE Slovak Open v prvom interview priamo na kurte.

Na margo zápasu v rozhovore pre TASR uviedla. "V prvom sete som bola trochu nervózna, hrala som príliš krátke lopty, no musím uznať, že Venus hrala výborne. Nemala som veľkú šancu, tlačila ma a padalo jej to tam. Dôležité momenty prišli za stavu 1:2 v druhom sete, keď som ju rebrejkla a zlomila to. Začala som veriť, že dobrou hrou ju môžem zdolať. V treťom sete to bol z mojej strany veľmi dobrý výkon, v závere som si dokázala zachovať pevné nervy."

Lepšie hrať s Muguruzovou ako so Serenou

Muguruzovú Blancovú považuje za prijateľnejšiu súperku ako Serenu, hoci na úvodnom grandslame sezóny Australian Open v Melbourne s ňou ťahala za kratší koniec. "Muguruzová hrá veľmi útočný tenis. Je to vysoká hráčka, ktorá dáva veľké pecky, no určite mám väčšiu šancu ako v Austrálii, kde bol veľmi rýchly povrch. Na antuke sa dá predsa len dostať do výmen. Nevidela som ani jednu loptičku jej zápasu so svetovou jednotkou, no určite musela hrať dobre, keď ju tak hravo zdolala. Všetko je však lepšie ako čeliť v 3. kole Serene."

Veľkú spokojnosť s výkonom Schmiedlovej vyslovil jej tréner Martinec. "Som veľmi šťastný, že sa jej na grandslame podarilo zdolať takú skvelú hráčku akou je Venus, navyše na najväčšom kurte, kde v živote nehrala. Kajka potvrdzuje, že parížsky Roland Garros miluje, hrá tu vždy dobre. V prvom sete hrala Venus výborne, mal som však pocit, že jej postupne ubúdajú sily. V druhom sete Kája predĺžila údery a na dvorci dominovala, rovnako na začiatku tretieho dejstva, kde dobehla ťažké lopty. Za stavu 5:3 síce nepremenila dva mečbaly, keď príliš riskovala, desiaty gem však zvládla na jednotku," povedal pre TASR Martinec.

ženy - dvojhra - 2. kolo:

Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Venus Williamsová (29-USA) 2:6, 6:3, 6:4