Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Sinner vyzdvihol Cahilla, miluje tlak: Rád tancujem v búrke

Taliansky tenista Jannik Sinner gestikuluje pri pózovaní s trofejou po jeho výhre nad Rusom Daniilom Medvedevom vo finále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 28. januára 2024. Foto: TASR/AP

V ďakovnej reči vyzdvihol svojho trénera Darrena Cahilla. Ten v minulosti viedol aj Lleytona Hewitta, Andreho Agassiho, Andyho Murrayho či Simonu Halepovú.

Melbourne 29. januára (TASR) - Taliansko oslavuje svojho tretieho grandslamového víťaza vo dvojhre. K Nicolovi Pietrangelimu (Roland Garros 1959, 1960) a Adrianovi Panattovi (Roland Garros 1976) pribudol v nedeľu Jannik Sinner, nový šampión z Melbourne. Vo finále Australian Open zvíťazil nad ruským tenistom Daniilom Medvedevom v piatich setoch 3:6, 3:6, 6:4, 6:4 a 6:3.

Tri hodiny a 46 minút trvalo, než mladý Talian otočil svoje prvé finále na turnajoch veľkej štvorky. I keď bol Sinner po semifinálovom víťazstve nad Srbom Novakom Djokovičom považovaný za mierneho favorita, dlho ťahal za kratší koniec. Až za stavu 3:6, 3:6 začal byť opäť trpezlivejší a lepšie uplatňoval svoj agresívny štýl od základnej čiary. Navyše Medvedevovi začali dochádzať sily, keďže na turnaji strávil na kurte o šesť hodín viac ako súper. Sinner získal piaty set pomerom 6:3 a mohol oslavovať zisk prvého grandslamového titulu.

"Som nesmierne šťastný, že som v tejto pozícii. Mám za sebou skvelý tím, ktorý vie, čo mám robiť," tešil sa Sinner, ktorý si z turnaja odniesol prémiu 3,15 milióna austrálskych dolárov a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP. Čo sa pred dvomi rokmi nepodarilo Matteovi Berrettinimu v súboji o wimbledonskú trofej, zvládol na Australian Open 22-ročný dlháň, inak veľký fanúšik futbalového AC Miláno. "Ďakujem mojim rodičom, že mi dovolili vybrať si cestu a dať sa na tenisovú dráhu. Skúšal som rôzne športy, ale netlačili na mňa. Chcel by som, aby mali takúto slobodu v rozhodovaní všetci mladí ľudia. Rodičia teraz doma zažívajú teploty okolo mínus 20 stupňov, určite je teraz príjemnejšie byť teraz tu v Melbourne," vtipkoval Sinner, ktorého doterajším grandslamovým maximom bolo vlaňajšie semifinále vo Wimbledone. V závere minulého roka však nabral skvelú formu. Prebojoval sa do finále turnaja majstrov v Turíne, zásadne sa podpísal pod taliansky triumf vo finále Davisovho pohára v Malage a všetko následne zúročil v Melbourne.

V ďakovnej reči vyzdvihol svojho trénera Darrena Cahilla. Ten v minulosti viedol aj Lleytona Hewitta, Andreho Agassiho, Andyho Murrayho či Simonu Halepovú: "Darren má obrovské skúsenosti. Týmito situáciami si už veľakrát prešiel. Takže toto všetko je súčasťou procesu a pomohlo mi k úspechu. Je úžasný pocit zdvihnúť túto trofej. Viem však, že musím na sebe ešte tvrdo pracovať, lebo súperi budú hľadať spôsob, ako ma zdolať. Musím byť na to pripravený. Uvidíme, čo ma čaká v budúcnosti."

Proti ultra-agresívnemu Medvedevovi nepanikáril, aj keď prehral prvé dva sety. "Vždy čelíte tlaku, no tlak je niečo užitočné. Musíte ho vedieť dobre spracovať. Tlak je ako búrka a ja rád tancujem v takejto búrke. Rád hrám pod tlakom, lebo vtedy podávam najlepšie výkony. Navyše viem hrať pod tlakom uvoľnene," citovala Sinnera AFP.

Vo veku 22 rokov je najmladší víťaz Australian Open od roku 2008, keď v Melbourne triumfoval vtedy 20-ročný Novak Djokovič. "Ak si dobre pamätám, na ESPN som už asi pred tromi rokmi vyhlásil, že tento chalan by mohol byť budúcou svetovou jednotkou. Už vtedy bol veľmi dobrý," spomínal Cahill, ktorý Sinnera trénuje spoločne so Simonem Vagnozzim.

Sinner skorigoval vzájomnú bilanciu s Medvedevom na 4:6. S Rusom prehrával vo vzájomných dueloch už 0:6, no potom ho zdolal štyrikrát za sebou. Vlani získal jeho skalp vo finále podujatí ATP v Pekingu a vo Viedni i na turnaji majstrov v Turíne. "Keď hráte určitým štýlom a stále prehrávate, nemôžete robiť stále to isté. Vaša hra sa musí vyvíjať. O to sa Jannik niekoľko rokov úspešne pokúša," vysvetlil Cahill.

I keď Sinner v novom vydaní rebríčka ATP figuruje stále na štvrtom mieste za trojicou Novak Djokovič, Carlos Alcaraz a Daniil Medvedev, podľa mnohých odborníkov sa dá u neho očakávať ďalší progres. Taliani ešte nikdy nemali svetovú jednotku v open ére. Tretí šampión grandslamovej dvojhry v talianskych dejinách verí, že ďalšie veľké úspechy budú nasledovať: "Snažím sa čo najviac na sebe ´makať´. V duchu cítim, že tvrdá práca sa vždy nejakým spôsobom vyplatí."