Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Slováci proti Lotyšom s Lackom, Kližanom, Martinom a Mertiňákom

Na snímke zľava slovenský daviscupový reprezentant Martin Kližan, nehrajúci kapitán Miloš Mečíř a slovenský daviscupový reprezentant Lukáš Lacko pózujú počas tlačovej konferencie pred zápasom prvého kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára medzi Slovenskom a Lotyšskom (31. januára - 2. februára na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC) 21. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Úvodné piatkové dvojhry sa začnú o 15.00, sobotňajšia štvorhra je na od 14.00 a záverečné nedeľňajšie single o 13.00.

Bratislava 21. januára (TASR) - Kvarteto tenistov Lukáš Lacko (96. vo svetovom rebríčku ATP), Martin Kližan (106.), Andrej Martin (148.), Michal Mertiňák (91. v deblovom rebríčku) figuruje v slovenskej nominácii na zápas 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Lotyšsku (31. januára - 2. februára na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC). V predpokladanej nominácii Lotyšska sú Ernests Gulbis (24.), Andis Juška (457.), Martinš Podžus (654.), Mikelis Libietis (702.) a Janis Podžus (1082.).

Úvodné piatkové dvojhry sa začnú o 15.00, sobotňajšia štvorhra je na od 14.00 a záverečné nedeľňajšie single o 13.00. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court. Hlavným rozhodcom bude Brit Tom Kinloch, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Poľka Gabriela Dalogová a Slovák Michal Varmus. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa vlani po piaty raz za sebou zvládli "záchranárske" práce, keď v septembri v 1. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny zdolali v NTC Švédsko 3:2. O dva body sa zaslúžil Lacko, tretí pridal Martin. V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Lotyšskom. Ak Slováci vyhrajú, v apríli privítajú v 2. kole Rakúsko.

Do slovenského tímu sa na zápas s Lotyšskom vracia skúsený deblista Mertiňák, finalista Davisovho pohára z roku 2005. "Náhradníkom je Norbert Gombos, ktorý sa zapojí do tréningov počas celej prípravy. Igor Zelenay je po zranení kolena, ale rád by som bol, aby chlapcom pomohol aspoň ako sparing. Prípravu chceme začať v piatok, ale Maťo Kližan by mal trénovať už v stredu. Andrej Martin a Mišo Mertiňák sú momentálne na turnaji v Heilbronne. Pokiaľ ide o Lotyšov, Gulbis je veľmi známy a nepríjemný hráč, ktorý môže urobiť dva body. Jušku poznám z menších challengerových turnajov a zo zápasov s mojím synom Milošom. Je to strelec, hrá razantne od základnej čiary. Dôležité je uhrať tri body. Štvorhra môže byť dosť rozhodujúca, preto ma mrzí, že nemôžeme rátať so Zelenayom ani s dlhodobo zraneným Filipom Poláškom. Potešiteľné je, že aj naši singlisti sa v debli zlepšujú. Mišo Mertiňák síce už starne, ale stále vie odovzdať svoje skúsenosti a môže byť platným hráčom," povedala na utorňajšej tlačovej konferencii kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř.

Lackovi sa počas grandslamového turnaja Australian Open ozval chrbát, no do začiatku duelu s Lotyšskom by mal byť fit. "Snažil som sa z Melbourne letieť čím skôr domov a riešiť to s ľuďmi, ktorí sa o môj chrbát starali vlani. Ukázalo sa, že to našťastie nie je v takom zlom stave ako minulý rok. Dnes som začal nejaké cvičenia, rozhýbavať to a v priebehu týždňa by som chcel začať s tenisom. Dúfam, že budem Milošovi k dispozícii. Nespomínam si, že by som proti Lotyšom niekedy hral vo vzájomných zápasoch. Juška hráva menej turnajov a sústredí sa viac na tímové zápasy klubov. Nemusí byť taký koncentrovaný celý duel, čo môžeme využiť. S Gulbisom som pred pár rokmi trénoval, je to nevyspytateľný hráč. Dokáže odohrať, dobré zápasy, no máva aj slabšie dni. Bude záležať od toho, v akej bude nálade a ako bude servovať."
Na snímke slovenský daviscupový reprezentant Martin Kližan (vľavo) a nehrajúci kapitán Miloš Mečíř počas tlačovej konferencie pred zápasom prvého kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára medzi Slovenskom a Lotyšskom (31. januára - 2. februára na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC) 21. januára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Kližan sa v pondelok večer vrátil do Bratislavy po úspešnom účinkovaní na Australian Open, kde ako "lucky loser" postúpil do 3. kola dvojhry. Po skončení turnaja sa vráti do prvej svetovej stovky, pričom vystrieda Lacka na pozícii slovenskej jednotky. "Som rád, že spolupráca s trénerom Martinom Dammom začína prinášať svoje ovocie. Mesiac trvalo, kým sme si na seba zvykli, no teraz je to už na veľmi dobrej úrovni. Proti Lotyšom máme doma veľkú šancu vyhrať a verím, že ju využijeme. Ak mi dá Miloš šancu, som pripravený nastúpiť aj vo štvorhre. Debla som už hral s Merťom, Lukášom Lackom i Igorom Zelenayom, vlani som v chorvátskom Umagu vyhral vo štvorhre turnaj."


Slováci proti Lotyšom s Lackom, Kližanom, Martinom a Mertiňákom




M. Mečíř: Tromf Lotyšov bude Ernests Gulbis




Lukáš Lacko o zranení chrbta





Kližan i Lacko sú pripravení v zápase s Lotyšskom zasiahnuť aj do štvorhry